Юрій ГРИГА: «Діятиму рішуче, коли заради добробуту більшості жителів громади потрібно буде приймати доволі жорсткі рішення»

24 Лютого 2021, 16:40
2232 Джерело: Юрій Грига

24 лютого збігають 100 днів роботи міського голови Юрія Григи. Над якими завданнями працювала міська рада, якими є перші результати роботи, які проєкти будуть реалізовуватися – про це розповів очільник Свалявської територіальної громади Юрій Грига.

Інтерв'ю із Юрієм Григою вийшло на новому сайті громади 24 лютого 2021 року.

– Які пріоритетні напрямки роботи міської ради впродовж перших ста днів Ви би виділили?

– Першочерговим завданням було вчасне проведення реорганізації установ, закладів, яке в рамках реформи децентралізації мало відбутися в чітко обумовлені строки. Крім цього, важливо було створити фінансовий відділ як структурний підрозділ міської ради, щоб запустити бюджетний процес  – формування і прийняття бюджету громади на 2021 рік. З цим завданням команда міської ради успішно впоралася. Рішенням першої сесії новообраної міської ради 20 листопада фінансовий відділ був створений, всі етапи розроблення та затвердження бюджету на 2021 рік міська рада пройшла своєчасно.

Щодо реорганізації, то цей процес перебуває на стадії завершення. Залишилося прийняти в комунальну власність громади заклади охорони здоров’я, які досі фінансувалися з районного бюджету. 

– Скільки бюджетних установ перебуватиме на балансі міської ради?

 – 55 установ.

– У зв’язку з реорганізацією установ із перших днів роботи Вам довелося вирішувати одразу кілька різнопланових завдань. Що для Вас було найважливішим?

– Перш за все потрібно було вчасно виплатити заробітну плату працівникам установ, які віднедавна почали фінансуватися з бюджету громади. Це було складніше зробити, ніж здається на перший погляд, бо всім бюджетним закладам, прийнятим у власність Свалявської територіальної громади, належало зареєструвати статути в новій редакції, затвердити їх на сесії міської ради. Тобто за короткий період часу всім причетним працівникам потрібно було виконати великий обсяг роботи для того, щоб реорганізована бюджетна сфера вчасно отримала зарплати. Важливо, що працівники закладів освіти і культури вже отримали заробітну плату за січень.

Крім цього, пріоритетом для мене як для міського голови є те, щоб у громаді надавали розширений перелік послуг (адміністративні послуги жителям громади надає ЦНАП, а соціальні – територіальний центр соціального обслуговування).   

– Над якими завданнями Ви та команда працюватимете найближчим часом?

– Потрібно підвищити рівень громадської безпеки і комфорту для жителів  громади. Міська рада звернулася до відділення поліції №1 Мукачівського районного управління поліції з листом щодо необхідності встановлення нових дорожніх знаків. На основі наданих нам фахівцями рекомендацій підготовлено проєкт рішення, який найближчим часом буде розглянуто на засіданні виконавчого комітету міської ради. Оновлення дорожньої розмітки та встановлення нових дорожніх знаків дозволить пішоходам і водіям автотранспорту почуватися більш безпечно.

Рівень екологічної безпеки маємо намір підвищувати завдяки новому обладнанню, яким найближчим часом будуть користуватися працівники КП «Виробниче управління комунального господарства». Це стало можливим завдяки тому, що ініційований мною і підготовлений молодіжною групою проєкт виграв грант Посольства Великої Британії в Україні. У результаті – Свалявська громада безоплатно отримає прес, дрон та інше обладнання, що дозволить, по-перше, переробляти відсортовані тверді побутові відходи, зокрема, пластик, макулатуру, металеву тару, по-друге, відстежувати, де саме в Сваляві з’явилося стихійне сміттєзвалище, щоб невідкладно прибрати цю місцевість. Працівники Виробничого управління комунального господарства зможуть оперативно реагувати. Не потрібно буде тижнями чекати, поки виявлять нові купи сміття, які з’являються на околицях міста. Такий підхід дозволить економити гроші на придбанні пального для автівок, що об’їжджають територію міста, а також більш раціонально залучати працівників КП «Виробниче управління комунального господарства» до різних видів робіт, які виконує підприємство.                                  

– Питання соціального захисту завжди актуальні. Яка допомога надається мешканцям громади, що користуються пільгами або потребують соціальної підтримки?

– У рамках програми «Турбота» найбільш вразливим категоріям населення надаємо одноразову адресну грошову допомогу. Наразі її виділено важкохворим та учасникам АТО згідно з поданими заявами та відповідними документами.  

Забезпечує міська рада і надання пільги в оплаті за відвідування дітьми дошкільних навчальних закладів та початкової школи: задоволено 71 заяву на оплату в розмірі 50% батьківської плати і 55 заяв – у розмірі 100 відсотків.

Юрій Грига
Юрій Грига

– Для жителів громади важливо, щоб крок за кроком відбувалися якісні зміни. Що в цьому напрямку міська рада планує на найближчі рік-два?

– У Сваляві проводитиметься капітальний ремонт вулиць Шевченка, Тацея, Бистрянської, Робітничої, Старолюбовнянської, а також тротуарів по вул. Духновича (від перехрестя вулиці Головної з вулицею Духновича до вул. Київської), по вул. Головній (від перехрестя вул. Головної з вулицею Духновича до перехрестя Головної з Київською) і по вул. Київській (від перехрестя Головної з Київською до внутрішньоквартального проїзду по вул. Київська, 8).

Спільно зі Службою автомобільних доріг у Закарпатській області заплановано проведення капітального ремонту центральної вулиці с. Плав’є. Варто зазначити, що капремонти виконуватимуться комплексно, тобто з оновленням інженерних комунікацій, щоб забезпечити більш тривалу експлуатацію відремонтованих вулиць.

Крім цього, передбачено розроблення проєктно-кошторисної документації та проведення експертизи на об’єкти: «Реконструкція адмінбудинку сільської ради та надвірних споруд під дошкільний навчальний заклад в с. Стройно»; проведення капітального ремонту Дусинського дошкільного навчального закладу; розроблення проєкту, здійснення експертизи «Модернізація котельні дошкільного навчального закладу по вул. Перемоги, 155 «а» в с. Росош»; будівництво, капітальний ремонт, реконструкція, модернізація спортивних ігрових, тренажерних та гімнастичних майданчиків.

Працюємо над впорядкуванням територій, на яких розміщено МАФи (кіоски) і тимчасові споруди. Це стосується і території біля залізничного вокзалу.

Про всі поточні справи міська рада інформує жителів громади на офіційному сайті. Від сьогодні – на новому. Тут також можна буде дізнатися про роботу апарату міської ради, її структурних підрозділів, комунальних підприємств, окремих бюджетних установ, що є на балансі міської ради.

– Юрію Юрійовичу, якими особисто для Вас були перші 100 днів роботи на посаді міського голови?  

– Знаю, що чимало людей цікавиться роботою міської ради.  Пересвідчився, що окремі управлінські рішення команди міської ради не всім подобаються. Мої ж переконання незмінні. Діятиму рішуче, коли заради добробуту більшості жителів громади потрібно буде приймати рішення, які зачіпатимуть чиїсь інтереси. Навіть, якщо ці рішення декого розчарують, а декому створять дискомфорт.      

Відділ  загальної та організаційної роботи Свалявської міської ради

Коментарі
25 Лютого 2021, 22:51
Сваляві дуже треба дрон без нього ніяк...
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024