Одна з найдорожчих в Україні: мукачівці чекають на скасування «золотого» тарифу на воду

30 Березня 2023, 17:28
Ілюстративне фото 1446
Ілюстративне фото

«Золотим» назвали мукачівці новий тариф на воду, що почав діяти з 1 лютого 2023 року. Ціна за послугу централізованого водопостачання та водовідведення зросла відразу більше, ніж удвічі: було – 28,69 гривні за куб, а стало – 59,79 гривні. Плюс, у платіжках з’явилася додаткова, щомісячна, абонплата – 25 гривень. 

Журналістка Район.Мукачево розбиралася у питанні та послухала різні точки зору.

Позиція КП «Міськводоканал» щодо нового тарифу

 «Основними чинниками, що вплинули на ріст собівартості централізованого водопостачання та централізованого водовідведення – постійне зростання основних складових тарифів, зокрема, мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, вартості електричної енергії, паливно-мастильних матеріалів, податків та зборів. Попередній тариф абсолютно не покривав наші витрати, і ми постійно повинні були отримувати дотації з бюджету. Новий тариф розрахований таким чином, аби ми працювали, як повноцінне підприємство, не отримуючи гроші з бюджету на самоокупність», – каже директор мукачівського комунального підприємства «Міськводоканал» Олег Казибрід

Питання ціни та якості 

Наразі у Мукачеві встановили один з найвищих тарифів у країні. У Полтаві, наприклад, за куб води платять 33,77 гривні. У сусідніх із Закарпаттям, Івано-Франківській чи Львівській областях – 28,24 гривні й 25,88 гривні відповідно.

Там також очікують підвищення цін, але у Нацкомісії з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) обіцяють, що вони зростуть не більше, як на 26%. 

У Нацкомісії зазначають, що середні витрати домогосподарств на воду та водовідведення після запланованого на 2023 рік підвищення тарифів збільшаться на 60 гривень. У регуляторі пояснили, що на першому етапі перегляду зростання рівня середньозважених тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення ліцензіатів НКРЕКП буде в середньому на рівні 12,3%, а на другому етапі – 14,1%.

Як розповіла спеціально для Район.Мукачево жителька міста Лубни Полтавської області пані Алла, вода у них досі коштує – 16,50 гривні за куб. Така ціна була вказана у березневих платіжках 2023 року.

«Нам вже давно не підіймали ціну на воду. Думаю, що зважаючи на ситуацію, то варто очікувати підвищення вже найближчим часом, але не думаю, що ціна буде понад 25 гривень», – каже пані Алла.

При цьому жінка зазначила, що воду з крана сміливо п’ють та вживають в їжу. Вода – артезіанська, а свердловина знаходиться на глибині 700 метрів. 

У Мукачеві вода видобувається також зі свердловин, їх тут – 84, глибиною від 40 до 200 метрів. На сайті Мукачівської міської ради зазначено, що вода є екологічно чистою та не потребує додаткового очищення перед подачею до споживачів. 

Результат лабораторних аналізів води
Результат лабораторних аналізів води

Та на практиці ситуація дещо інша. Частина мукачівців вже давно купує питну воду, бо вживати з крана – побоюється. Через великий вміст хлору вона має специфічний запах, а відповідно може бути небезпечною і для здоров’я.  

«Про яке підвищення цін може йти мова? Вода просто жахливої якості. Для готування та пиття – купується додатково. По факту з кранів тече технічна і дуже дорога вода. Не потрібно бути спеціалістом, щоб оцінити якість, колір та її запах. Де взагалі підстави на підвищення тарифів та ще й у два рази? Це просто безглуздя та відверте знущання з людей», – обурена мукачівка Валентина

От і виходить, що додаткові витрати на чисту питну воду роблять цей тариф по справжньому «золотим». Бо, якщо родина використовує щомісяця приблизно п’ять кубів води з-під крана (360 гривень), і додатково купляє її у бюветі чи магазині (приблизно шість літрів на день, мінімум по 2 гривні за літр), то за місяць набігає десь 600-800 гривень. Це з урахуванням саме такої кількості води. 

Спроби містян вплинути на прийняте рішення 

Відразу після прийняття рішення про підвищення тарифу містяни подали петицію. Її зареєстрували на сайті міської ради, за добу вона набрала необхідні 250 голосів. Далі долю петиції, а заразом і «золотого тарифу», мали вирішувати на сесії міської ради – 28 лютого, але міський голова Андрій Балога вже на третій хвилині засідання оголосив перерву, яка триває й досі, тобто вже 29 днів! 

На останньому засіданні виконавчого комітету Мукачівської міської ради, 21 березня, жодного слова про цей тариф також не прозвучало. 

«Тобто петиція є, а ось відповіді немає досі. Але будь-які перерви (під час проведення сесії) рано чи пізно закінчуються, а отже відповідь на петицію люди все одно дочекаються. Ось тільки постає питання: а який сенс тримати так довго паузу, тим самим так принижуючи людей?» – запитав у своєму дописі адміністратор однієї з мукачівських груп у фейсбуці Володимир Горішняк

На сторінці групи активіст також провів опитування, дізнавшись, чи готові містяни оплачувати воду за новим тарифом.

У результаті – 82% респондентів не готові й не будуть оплачувати цю послугу за новою ціною, як мінімум до моменту розгляду петиції. Та й саме рішення підвищити тарифи аж ніяк не є свідченням того, що вони будуть належним чином проплачуватися населенням, тим паче у такий складний для країни час. 

Пошук компромісу 

Мукачівці не проти підвищення тарифу, але хочуть, щоб воно було поступовим і з урахуванням інтересів не тільки КП «Міськводоканал», але й реальної платоспроможності людей. 

У 2019 році на обговоренні підняття тодішнього тарифу до міськради запросили спеціалістів зі сторони підприємства, а також представників громади, серед яких були й економісти. Тоді, розповідає учасник обговорень, журналіст Володимир Мерцин, також було чимало питань щодо доцільності підняття тарифу. 

«Свого часу брав участь в обговоренні минулого підвищення ціни. Ми тоді вважали, що підвищення майже на 40% необґрунтовано завищене (за нашими розрахунками – не більше 15%). А зараз, виявляється, воно було заздалегідь збитковим.

Щодо теперішнього тарифу, то представлені мукачівцям розрахунки тарифу дещо відрізняються від рекомендованих у Додатку до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 22.12.2021 № 2861. Про що, можна впевнитись у порівнянні, як ці розрахунки подаються іншими водоканалами. Наприклад, ужгородським. Не буду детально звертати увагу на різницю, лише зауважу:  немає даних по загальних об’ємах води, не згадані важливі, з моєї точки зору, показники та не заплановано прибуток. Більше питань, ніж відповідей у представленому розрахунку», – зазначає журналіст.

Цього разу обговорень з громадою у міській раді не проводили. 26 січня 2023 року виконком Мукачівської міської ради прийняв рішення про збільшення тарифу на воду. Через обурення громади це питання винесли на сесію міської ради. Там, аби скасувати «золотий тариф», не вистачило одного голосу. Багато депутатів не голосували або ж утрималась. 

Тим часом аби трохи знизити напруження серед населення, міська рада прийняла рішення надавати компенсації з міського бюджету для оплати тарифів на водопостачання та водовідведення. Зазначають, що таку допомогу зможуть отримати приблизно 3-4 тисячі мукачівських сімей. Решті ж доведеться трохи ширше відкрити свої гаманці. 

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024