Квіткова терапія: червонокнижний шафран Гейфеля зацвів у дендропарку «Березинка» біля Мукачева

16 Березня 2023, 21:20
Шафрани 3130
Шафрани

Дендропарк «Березинка» розташований на території Мукачівського лісового господарства, за 10 кілометрів від міста Мукачево, і належить до природно-заповідного фонду України. Територія парку – 34 гектари. 

Більшу частину цієї площі, а саме 20 гектарів, на весні вкривають першоцвіти. Наразі у «Березинці» триває пік цвітіння шафрану Гейфеля.

У парку квітки добре розмножуються і з року в рік збільшують площу. Щоправда, розростаються у глибину лісу, якомога далі від людей. На квадратному метрі – від 20 до 100 квіток. Традиційно пік цвітіння припадає на середину березня. Квітнуть вони 20-25 днів.

«Збільшують популяцію крокусів у нашому лісі мурашки та бджоли. Маємо на території багато мурашників, а ці комахи, як відомо, не тільки охоронці лісу, але ще й хороші садівники. А от бджоли з нашої пасіки старанно запилюють квіти», – розповідає майстриня дендропарку Наталія Слободенюк.

Однак цей первоцвіт дуже чутливий до людської присутності. Саме тому заходити на галявини, зривати чи витоптувати квіти суворо заборонено законом. Квіти потребують спокою, зазначає радник з питань туризму Мукачівської міської ради та екскурсовод Олександр Шершун.

«При правильному екскурсійному супроводі, на прикладі шафранів, можна дуже гарно наочно пояснити, чому потрібно зберігати червонокнижні рослини. Бо дендропарк, хоч і призначений для масового відвідування, та аби шафрани проростали в такій кількості, то екосистема лісу, з його ґрунтами та мікроорганізмами, має бути в спокої. Вона дуже крихка і негативно реагує, коли її витоптують. Тому я і мої колеги просимо, відвідуючи долини шафранів, милуватися так, аби не зашкодити самим квітам. А все тому, що через 5-10 років ми їх можемо взагалі більше не побачити», – коментує екскурсовод.

Також Олександр Шершун зазначає, колись відвідування дендропарку було тільки доповненням до березневих екскурсійних турів, зараз же, під пік цвітіння навіть починають формувати окремі тури.

«Шафрани стали чудовим квітучим доповненням природи Закарпаття. Це квітка, яка своїм цвітінням ще й добре допомагає економіці краю. Таке було приємне здивування, коли в окремих закладах розміщення у цю пору рівень бронювання та заповнюваності ми отримували на рівні 80-90 відсотків. Я дуже вдячний мукачівському лісництву, що вони пішли на поступки і відкрили парк під час сезону також у вихідні», – каже екскурсовод.

Релакс, перезавантаження, відчуття умиротворення та поповнення власних ресурсів. Через війну люди, спустошені душевно, усе частіше повертаються до первинного інстинкту єднання з природою.

Пані Оксана з Харкова, зізнається, що частенько приїздила відчути сили природи саме на Закарпаття. Проте, через війну, їй довелося шукати тут не тільки цієї гармонії, але ще й прихистку. Вже рік минув, як жінка покинула рідну домівку й оселилася у Чинадієві біля Мукачева. У дендропарк прийшла за позитивними емоціями.

«Нам цей парк дуже сподобався. Через те, що ми зараз тут живемо, то думаю, будемо приходити й після закінчення цвітіння шафранів, просто погуляти, подихати свіжим повітрям. Знаєте, наша область також дуже красива, у нас – своя краса, у вас – своя. Наша Україна взагалі надзвичайна, на мою думку, кращої нема!» – зізнається жінка.

А от черкащанки Наталія та Олена приїхали до дендропарку на екскурсію.

«Нам цю екскурсію запропонували. В агенції проаналізували, що це місце може стати чудовим доповненням поїздки для туристів з Черкащини. Як ви знаєте у нас є Холодний Яр, там ростуть підсніжники. Чудове місце! Як альтернативу нам запропонували подивитися на крокуси. Ми у захваті!» – коментує пані Наталія.

«Я другий раз вже на Закарпатті. І я б сюди їздила в будь-яку пору року, тому що в будь-який час, тут є на що подивитись, насолодитися природою, дізнатися більше про історію країни. Україна дуже багатогранна, Закарпаття надзвичайно колоритне, люди гостинні, готові прихистити і поділитися останнім шматком хліба», – розповідає пані Олена.

Вхід на територію парку безплатний. Працівники Дендропарку, Мукачівського держлісгоспу та представники Асоціації Фахівців Туристичного супроводу Закарпаття закликають відвідувачів бути свідомими, не заходити на галявини, не витоптувати та не зривати квіти.

Читайте також: Сапролайф гумат: органічне добриво, яке посилює ріст та стресостійкість рослин

Довідково: Шафран Гейфеля – багаторічна рослина родини півникових. Цю квітку називають ще шафраном карпатським або крокусом. Вид названий на честь ботаніка XIX сторіччя Йогана Гейфеля, а у народі мають ще назви – маслянка, серенка або брандушка. Шафран Гейфеля занесений до Червоної книги України у статусі «Неоцінений». Цінна декоративна культура.

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024