Дистанційне навчання може стати катастрофою

27 Листопада 2021, 09:00
Студентам важко опрацьовувати матеріал дистанційно 703
Студентам важко опрацьовувати матеріал дистанційно

Вже другий рік поспіль 80 відсотків студентів навчаються дистанційно. В звязку з цим виникає кілька важливих питань, на які ми постаралися знайти відповіді.

Наскільки відрізняється рівень знань у студентів допандемійного періоду і тих, хто почав здобувати вищу освіту впродовж останніх двох років?

«Насамперед, хочу зазначити, що більшість студентів, на долю яких випало випробування дистанційним навчанням, відчувають повну свободу дій. Це повязано з тим, що їм не доводиться сидіти в шумних аудиторіях з купою народу під постійним контролем викладачів. Через це працювати стає важче і менш ефективно. Відповідно, помітно знижується і рівень знань. Як показує минулорічний досвід, з часом студенти розуміють всю серйозність їх положення і починають працювати набагато краще». Про це повідомляє викладач з 30-ти річним досвідом.

А от самих студентів сьогоднішня ситуація засмучує набагато менше. Юні українці тішаться і з радістю розповідають про безтурботний процес навчання: «Вдома вчитися набагато легше. Можна виспатися і нікуди не вставати з ліжка, списувати легше. А головне, що не треба сидіти за партами по 6-7 годин».

Ми опитали студентів старших курсів і дізналися їхню думку щодо знань і оцінок: «Оцінки, звичайно, набагато кращі, але стало важче справлятися з самостійними і модульними контрольними роботами. Я знаю зараз набагато менше, ніж колись, бо простіше підглянути чи списати, ніж годинами вчити матеріал. З одного боку зрозуміло, що це все треба буде доучувати в подальшому, але зараз ми всі розслабилися і надіємося на удачу». Про це розповідає студентка четвертого курсу УжНУ.

Першокурсники поки не так хвилюються: «За останні два роки дистанційного навчання в школі ми так добре навчилися списувати і вчити матеріал за короткий термін, шо вчитися очно стане навіть легше». Так бачать ситуацію студенти першого курсу.

Більшість викладачів незадоволені таким настроєм студентів і категорично проти продовження такого навчального процесу. Проте є і ті, хто бачить тут більше позитивних нот. Деякі викладачі вважають, що дистанційне навчання зіграло на руку суспільству, адже скоро ми на 70 відсотків перейдемо на роботу і навчання онлайн. Це, на їх думку, набагато зручніше і економніше не тільки для них самих, а для цілої держави в цілому. Кошти, які витрачаються на заклади освіти можна буде потратити на розвиток інфраструктури і економіки в країні.

Психологи зазначають, що значно знизився рівень комунікації, адже саме живе спілкування важливе зараз для людства. На жаль, молоді особистості втрачають свою комунікабельність і здатність підтримувати зв’язок із соціумом. Якщо раніше вони мусили виходити з дому і спілкуватися з однолітками в процесі здобування освіти, то зараз більшість з них боїться нових знайомств і спілкування з малознайомими людьми в цілому.

Наступне питання стосується впливу такого навчання на майбутнє країни і чи вплине воно на кількість кваліфікованих спеціалістів в майбутньому? Відповідь на це питання я шукала разом з досвідченим психологом. Виявляється, результати тривалого дистанційного навчання можуть бути максимально невтішними.

Навчання в теплому ліжку за чашкою кави-справжнє задоволення для студентів. Для ще незрілих особистостей це шанс відпочити і присвятити себе власним потребам. Все це, на перший погляд виглядає не так погано, але зміни в рівні освіченості дають про себе знати. У молодого покоління розвивається лінь і хитрість. Їхньою основною мрією стає навчання онлайн і уникнення очної сесії. До приємного, як кажуть, звикаєш швидко. Такий розвиток подій в подальшому може привести до скорочення кількості спеціалістів у різних сферах діяльності, що супроводжується падінням рівня економіки і культури. Натомість, процвітатиме корупція.

Як ми бачимо, рівень якості освіти молодого покоління безпосередньо впливає на якість нашого життя в майбутньому. Крім того, виявляється, що речі, які на перший погляд ніяк не пов'язані, залежно одне від одного створюють майбутнє народу.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024