Кухня на Районі: 9 рецептів найсмачніших страв у горщиках

12 Травня 2021, 18:15
2397

Маєте горщики і не знаєте, що смачного у них приготувати? До вашої уваги 9 рецептів страв у горщиках. Це дуже зручно: усі продукти склав, поставив у піч – і смачна вечеря готова, – переконує Сім'я і Дім.

Густий курячий суп

1 кг філе з курячих ніжок, 2 цибулини, 600 г шампіньйонів, 4 картоплин, 4 ст. ложки борошна, 2 л курячого бульйону, 500 г готового листкового тіста, 4 ст. ложки оливкової олії, сіль, перець.

Цибулю порізати кубиками, гриби пластинками і все разом обсмажити в олії. Курятину порізати на шматочки, густо запанірувати у борошні, додати до цибулі і продовжувати смажити, допоки не з’явиться золотиста скоринка. Влити 1 скл. бульйону, ретельно перемішати, додати картоплю, влити решту бульйону, посолити, поперчити і варити протягом 10хв. Тісто розкачати і порізати на квадрати по 10–15 см. Викласти курятину з овочами і соусом у горщики, накрити зверху листковим тістом, щільно притискаючи його до країв горщиків. Випікати при 180 С близько 30 хв.

Деруни, запечені в горщиках

Для дерунів: 1 кг картоплі, 2 яйця, 1 цибулина, 2 ст. ложки борошна, олія для смаження, сіль, перець. Для начинки: 3 цибулини, 500 г курячого філе, 200 г грибів. Для соусу: 100 г сметании, 100 г майонезу, 2–3 зубці часнику, 100 г натертого твердого сиру.

Картоплю дрібно натерти, відтиснути, додати натерту цибулю, борошно, яйце, сіль, перець і ретельно перемішати, насмажити деруни, викладати на паперову серветку, щоб стекла олія. Цибулю, нарізану півкільцями, подрібнені гриби і філе обмажити окремо. Майонез змішати зі сметаною та доати подрібнений часник. Викладати шарами: 2–3 деруни, цибуля, гриби, м’ясо, знову деруни і т.д., верхній шар посипати сиром, запікати 20 хв.

Картопля з грибами у вершках

1 кг картоплі, 1 цибулина, 300 г печериць, 250 г вершків, спеції, 100 г твердого сиру.

Картоплю нарізати кружальцями, цибулю соломкою, гриби половинками (великі четвертинками). Покласти в горщик шарами. Спочатку картоплю, потім цибулю і гриби. Шари розподілити так, щоб вийшло по два шари картоплі, цибулі та грибів в одному горщику. Приготувати заливку. У вершки додати сіль, перець і спеції. Залити кожен горщик. Поставити горщики в розігріту до 200 ОС духовку і готувати 30–40 хв. Хвилин за 5 до готовності посипати тертим сиром, і залишити в духовці.

Горщик «2 в 1»

300 г свинини, 200 г печериць, 3 картоплини, 1 цибулина, спеції. Для тіста: 300 г борошна, 180 мл води (теплої), по 0,5 ч. ложки солі і цукру, 0,5 ст. ложки сухих дріжджів.

Замісити тісто, залишити у теплому місці, щоб зійшло. Картоплю почистити і нарізати невеликими шматочками, обсмажити на олії майже до готовності. М’ясо нарізати невеликими шматочками і обсмажити в невеликій кількості олії, тохи посолити і поперчити. Печериці нарізати четвертинками, покласти в горщики. До печериць – обсмажене м’ясо. Далі цибулю, нарізану соломкою і посмажену, обсмажену картоплю. Залити все водою (трохи більше половини горщика), посолити, поперчити. Змащеними олією руками відривати шматочки тіста і зробити кришечки для горщиків. Поставити в розігріту до 200 ОС духовку і запікати до рум’яної кришечки (30–35 хв). Тісто виходить просякнутим ароматами горщика, знизу повітряне, а зверху хрустке.

«Наполеон»

300 г рибного філе, 1 жменя чорносливу, 2 морквини, 1–2 яйця, сіль, 200 мл вершків.

Моркву крупно потерти. Викладати шарами: морква, шар чорносливу (можна нарізати шматочками), шар риби, нарізаної шматочками (посолити), шар моркви, шар чорносливу, шар риби (посолити), останній шар – морква. Зробити заливку: збити виделкою яйце і вершки, посолити. Залити горщик і поставити в духовку на 30 хв (до готовності).

Картопля у соусі

На 6 горщиків: 30 картоплин, 8 яєць, 750 мл молока, 6 зубців часнику, 200 г твердого сиру, 150 г масла, сіль, перець.

Часник вичавити і натерти ним горщики зсередини, на дно кожного покласти по 1 ч. ложці масла. Картоплю почистити і порізати тоненькими кружальцями, посолити, поперчити, перемішати і розкласти в горщики. Яйця збити з молоком і сіллю і цією сумішшю залити картоплю в горщиках. Сир натерти на крупній тертці і посипати ним картоплю з яйцями, зверху покласти ще 1 ч. ложку масла. Поставити у холодну духовку, запікати в духовці при 170 ºС, доки картопля не зм’якне.

Бігос

400 г свинини, 100 г копченого бочка, 500 г свіжої капусти, 200 г квашеної капусти, по 1 помідору, цибулині, перчині і яблуку, жменя сухих грибів, 6 шт. чорносливу, сіль, 50 мл сухого червоно вина, 200 мл грибного бульйону, 1 ст. ложка цукру, 200 мл бульйону.

Бочок порізати шматочками, обсмажити на розігрітій сковороді. Посмажити на ній м’ясо, насамкінець додати чорнослив і яблука. Окремо стушкувати квашену капусту, насамкінець додати цибулю і відварені гриби. Окремо стушкувати свіжу капусту, додати насамкінець перець, помідори. Усе змішати, додати сіль, цукор, вино, протушкувати 5 хв. Викласти все у горщик, додати бульйон, поставити у розігріту до 180 ОС духовку, готувати 40 хв.

Картопля з печінкою і грибами

200 г сметани, 1 цибулина, 200 г грибів, 5 картоплин, 400 г печінки, зелень, сіль, перець.

Картоплю почистити, нарізати соломкою (великою), обсмажити на олії. Печінку нарізати також соломкою, обсмажити на олії 2 хв. Додати цибулю, нарізану соломкою. Обсмажити разом 1 хв. Додати нарізані гриби (якщо вони дрібні, наприклад, опеньки, їх краще не різати). Відразу посолити, поперчити. Додати сметану і кип’ячену воду (на око, щоб було достатньо на всі горщики). Рідина повинна доходити до середини горщика. Довести до кипіння і зняти з вогню. У горщики розкласти обсмажену картоплю, зверху печінку з грибами, залити все рідиною.Поставити в духовку, розігріту до 200 ОС на 20–25 хв. При подачі посипати нарізаною зеленню.

Гарбуз з чорносливом

500 г гарбуза, 120 г чорносливу, 60 г масла, 3 ст. ложки цукру, вода, білий й і темний шоколад.

Почищений гарбуз нарізати невеликими шматочками. На дно горщика покласти масло, а зверху гарбуз, чорнослив без кісточок і так далі, чергуючи шари. Зверху посипати цукром, викласти масло і налити 1/3 об’єму горщика води. Накрити кришкою і поставити в духовку на 30–40 хв за температури 190 ОС. Після запікання викласти вміст горщика на тарілку, посипати білим і чорним шоколадом.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024