Мукачівка Маріанна Скуба розповіла про спортивне майбутнє та без чиєї підтримки не було б перемог

29 Квітня 2021, 14:00
5167

На чемпіонаті України зі змішаних єдиноборств (ММА) серед дорослих та молоді у Харкові змагалися спортсмени з усієї країни. Серед двохсот учасників з усіх куточків України, участь у першості країни брали вихованці мукачівця Михайла Скуби. Найкращою  у ваговій категорії до 65,8 кг стала його старша донька Маріанна. 

За підсумками чемпіонату, Маріанна Скуба, яка вже має звання майстра спорту міжнародного класу, представить Україну на чемпіонаті світу, який цьогоріч планують провести у столиці України - Києві.

Про свої вподобання, тренування, кумирів у спорті, плани на майбутнє 20-річна спортсенка розповіла у інтерв'ю Contrast SNS Media.

Про цінності

Маріанна тішиться, що живе у дружній родині та хотіла б, з часом, створити свою сім'ю, де багато підтримки та любові. Спортсменка має молодшу сестру та двох братів, які теж займаються спортом і вона їх дуже підтримує. Дівчина цінує турботу і підпримку, яку вони проявляють до неї у тяжкий період тренувань перед важливими виступами, коли після тренувань, наприклад, її чекає вдома смачна вечеря та душевна розмова.

Чемпіонат України з єдиноборств у Харкові

Маріанна розповіла, що Чемніонат України у Харкові пройшов не так як усі інші. 

«Змагання показують, як ти готувався, як ти викладався на тренуваннях», - наголошує спортсменка. Дівчина розповіла що цей чемпіонат був для неї особливо емоційним, тому що вона хвилювалась не лише за себе, а за загальний результат Закарпатської збірної оскільки її 16-річна сестра теж бара участь у чемпіонаті і здобула 1 місце у своїй ваговій категорії.

Маріанна розповідає, що на останньому Чемпіонаті відбирали спортсменів, які візьмуть участь у Чемпіонаті світу зі змішаних єдиноборств (ММА), який планують провести у Києві, що дуже тішить спортсменів, адже участь у ньому потребуватиме менше витрат і більше закарпатських спортсменів матиме зможуть взяти учать у змаганнях світового рівня. Раніше чемпіонати світу проводили у Хорватії, або Австралії. Цього року світова першість пройде у червні.

Маріанна Скуба
Маріанна Скуба

Про плани у професійному спорті

Дівчина зазначає, що вже готується до чемпіонату світу і розуміє,свою відповідальність. Вона розповіла, що отримує багато пропозицій з Європи та США щодо участі у професійному спорті, але поки не поспішає приймати пропозиції щодо тренувань в інших країнах, адже у 20 років відчуває що потребу працювати в рідному місті, формуватись, як особистість та вчити англійську мову, аби в майбутньому почуватись вільніше на змаганнях за кордоном та у спілкуванні з іноземними тренерами, без цього - ніяк. Маріанна Скуба хоче досягати вершин у змішаних єдиноборствах та виступати на професійному рівні.


Тренерує чемпіонку батько, Михайло Скуба. За його словами, єдиноборства - це непростий вид спорту, який потребує завзятості, наполегливості та багато тренувань. Наразі Маріанна моє по два тренування на день, але це поки любительський спорт. Менша донька стала чемпіонкою світу з джиуджицу минулого року, у цьому році теж здобула перемогу на Чемпіонаті світу у цьому виді єдиноборств. Він радий, що доньки займаються спортом, але наголошує, що  це виключно їх вибір. Він же лише допомагає їм досягти бажаного результату.

Про маму

Дівчина розповідає, що мама, хоча й шкодує, що в юності  не спробувала себе у спорті, іноді приходить у зал і бере майстер клас у доньок. У найважчі моменти, коли були й поразки, мам знаходила потрібні слова, щоб збадьорити та підтримати. Маріанна ділиться, що їй дуже комфортно змагатись, коли знає, що поріч батько-тренер. За її словами,  батькова підтримка відчувається на змаганнях по - особливому, тому що він знає її бійцівські переваги, знає, як правильно підтримати та налаштувати морально, духовно до змагань.

«Перед кожними змаганнями я йду в храм,бо знаю, що потребно не лише розраховувати на свої здібності, а й на підтримку Бога», - наголошує  чемпіонка.

Тренерська кар''єра

Разом з тим, дівчина сама працює тренером з дітками, їй хочеться бути прикладом, розвивати цей спорт в місті, у Закарпатській області. Маріанна мріє колись мати свій зал, свої групи, оснастити тренувальну залу усім необхідним для навіть простих хлопців, які мають бажання тренуватись, але не завжди мають фінансові можливості, аби займатися спортом. Вона дуже тішиться, що їй вдається мотивувати своїх вихованців, стати для багатьох прикладом та завоювати їх прихильність.

Любов до спорту Маріанні привив тато, бо він був її першим тренером і продовжує досі тренувати доньку.

«Мені завжди хотілось бути гордістю батьків, хотілося бути першою в залі, чемпіонкою, бо бачила багато прикладів скільки є дівчат-чемпіонок і мені хочеться бути як вони, на їхньому місці. У 17 років я зрозуміла, що той час, який я витратила на тренування, не даремний. До 18 років різниця у віці з конкурентками може бути 1 або 2 роки, бо участь беруть дівчата від 14 до 18 років. Після 18 років конкуренти вже дорослі, більш сформовані суперниці, які можуть бути краще підготовлені морально, або сильніші фізично. Тому у 17 погрібно було зібратись, не дати задню, йти вперед і розуміти, що можна стати кращо, ніж вони, навіть брати з них приклад, рости, розвиватись, іти до мети» – резюмувала спортсменка.

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50