«Люблю робити WOW-ефект», – кондитерка із Воловця про свої торти

Зізнаюсь, ідея написати статтю про красуню-кондитерку із Воловця у мене з'явилась давно. Я кілька місяців спостерігала за її творчістю у соцмережах і зрештою вирішила, що читачі Район.Мукачево повинні знати про такі історії.
Як знайти своє покликання, не опустити руки, коли карантин залишив без роботи – це все у нашій розмові із чарівною Валентиною Костюк.
Валентина за фахом – психологиня, хоча, розповідає, диплом та отримані в університеті знання використовує лише для власних інтересів. Першою дівчина обрала романтичну роботу баристи у кав'ярні. Туди, до речі, інколи робила тістечка, ще за довго до того, як почала експирементувати з тортиками.
– Де ви навчилися кондитерського ремесла, бо ваші торти справді захоплюють? Маєте кулінарну освіту чи, можливо, успадкували ці вміння від когось із рідних?
– Перший кондитерський майстерклас я пройшла у Львові, наступні були онлайн. Вважаю, що коли хобі приносить велике задоволення, то воно переростає у справу життя. Нещодавно ми повернулись із відпустки, і навіть там я шукала нові ідеї для тортиків, думала про те, яку з них першочергово втілю у реальність. Кулінарної освіти не маю, але з дитинства любила допомагати мамі та бабусі щось готувати та випікати. Навіть у 5-6 класі, якщо не помиляюсь, мріяла вчитись на кухаря. А про те, що колись буду пекти на замовлення навіть не задумувалась.
– І все ж як виникла ідея пекти торти на замовлення?
– Так склалось, що я була без роботи, ще й локдаун... То, щоб чимось себе зайняти, робила тортики до чаю і деякі викладала на своїй сторінці в соціальних мережах. Багато хто зацікавився, бо я робила нестандартні начинки. Потім почали запитувати, чи зроблю на замовлення. Перший свій повноцінно вирівняний і задекорований тортик зробила для сестри на день народження. Почались замовлення від рідних, але я ніяк не наважувалась зробити сторінку у Facebook та написати перший пост знайомства (сміється– авт. ).
– Де черпаєте натхнення, щоб зробити випічку оригінальною та привабливою?
– Як правило, натхнення черпаю, як і всі зараз – в інтернеті. Люблю WOW-ефект, тому найулюбленіші, напевно, торти з незвичною конструкцією або антигравітацією. Однак, найчастіше замовляють класику, надсилають фото тортиків, які зустрічаються «на кожному кроці». Тоді я стараюсь брати ініціативу по декору у свої руки та пропоную варіанти, які ще не робила. Для мене найважливіше – догодити клієнту, але щоб і мені подобалось.
– Який найважчий торт доводилось виготовляти у вашій практиці?
– Найважчим був весільний тортик з металевою конструкцією. Вага лише торта була 16,6 кг. Найцікавіші – чорний куб, який стояв на одному ребрі та два червоні куби, які стояли один на одному зі зміщенням.
– Чи задумувались над тим, щоб вигадати торт-бренд для рідного містечка Воловець?
– В голові багато ідей і щодо нових начинок, в тому числі – і своїх авторських. Але, якщо серйозно, про торт-бренд ще не думала, бо вважаю, що потрібно ще трошки удосконалитись та вийти на новий рівень.
– Ви дуже тендітна. Відкрийте таємницю, як вдається зберегти чудову фігуру? Не їсте солодкого?
– Чесно кажучи, я не дуже люблю солодке. Їм його тільки тоді, коли потрібно. Наприклад, якщо ввожу в асортимент нову начинку, то перед тим обов’язково роблю пробний тортик, і куштую. Зазвичай, для того, щоб зрозуміти, чи годиться він на продаж, чи ні, мені достатньо трошки скуштувати зі шматочка чоловіка, бо більше не з’їла б.
– Як любите відпочивати?
– Я люблю подорожувати. Вже була у Парижі. Днями ми з чоловіком повернулись із відпустки у Єгипті. В такі моменти я заряджаюсь та приділяю увагу лише собі та коханому. Для креативної роботи потрібно багато натхнення, без відпочинку цього не буде.
І на завершення додам, що більше фото Валентининих смаколиків можна знайти на її сторінці Valentine's Bakery у Facebook та у галереї Район.Мукачево, натиснувши тут.
Оксана ПРОКОПЧУК
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром