Жителі Харківщини відмовляються здавати кров для бійців 14 бригади: російські пропагандисти розганяють черговий фейк

02 Березня 2024, 15:42
Донорство крові 265
Донорство крові

Одна з постійних цілей пропагандистів —  поширення брехні про те, як Схід та Захід України ворогують між собою, як жителі одних областей «ненавидять» інших. Усе заради роз’єднання українців. Для своїх історій вони шукають усілякі причини, які потенційно могли б бути основою конфліктної ситуації. Цього разу вигадки стосуються здачі донорської крові.

За підтримки проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» VoxCheck щотижня аналізує та спростовує наративи щодо системи охорони здоров’я, які поширює російська пропаганда в інформаційному просторі України, Білорусі, Росії.

 

У мережі поширюють інформацію, нібито жителі Харкова та сусідніх областей  відмовляються допомагати бригадам із Заходу України, зокрема 14 окремій механізованій бригаді. Це стосується зокрема надання донорської крові. У зв’язку з цим кров почали збирати скрізь, де тільки можна. Зокрема у Києві оголосили акцію добровільного збору донорської крові, однак люди діляться кров’ю неохоче. 

Як насправді

 

Подібні припущення абсурдні, оскільки в Україні вибудуване системне планове донорство, яке дає змогу забезпечити сталі запаси крові та її компонентів. Координацією доставляння запасів між регіонами опікується спеціалізована державна установа «Український центр трансплант-координації». 

Кров зокрема і для військових постійно збирають по всій території України. Міністерство охорони здоров’я України регулярно повідомляє про потребу крові в усіх областях, у більшості областей потрібні усі групи крові. Тож оголошення про потребу у крові у Києві ніяким чином не може вказувати на те, що на Сході цю кров відмовились здавати.

14 окрема механізована бригада імені князя Романа Великого з міста Володимира (Волинська область) справді воює на Харківщині. З 2014 року бригада виконувала бойові завдання у Донецькій та Луганській областях під час проведення АТО та ООС. Те, що місцем дислокації бригади є місто у Волинській області, не означає, що увесь склад бригади складається з жителів цього міста чи області. Членами бригади можуть бути військові з будь-якого регіону України.

З початку 2024 року у Харкові не діють донорські пункти у лікарнях, здати кров можна лише у Харківському обласному центрі служби крові та його відділенні в ТРЦ «Нікольський».  Це не означає, що пункти збору крові закрились через відсутність охочих здавати кров —  їх перепрофілювали у банки крові, де кров зберігають та переливають реципієнтам. Функцію ж саме збору виконує саме центр крові, бо може забезпечити безпечність процедури та проведення необхідних обстежень. 

За словами прессекретарки Харківського обласного центру служби крові Валентини Таран, по області працюють виїзні бригади, аби охочі мали змогу здати кров. 

«Виїзна бригада — це повний цикл приймання донорів, як у нас на Клочківській. І вже зараз у нас графіки виїзної бригади розписані по червень місяць і це, як мінімум, три-чотири, а деколи й п’ять разів на тиждень виїжджає наша бригада в область, на підприємства, установи — там, де в нас вже є така міцна взаємодія», —  коментує Таран. 

Також прессекретарка зазначає, що з 1 січня 2024 року зниження показників по заготівлі крові не було. 

Як пояснює Міністерство охорони здоров’я України, механізм забезпечення потреб Сил безпеки та оборони донорською кров’ю враховує запит на необхідні об’єми крові від бойових підрозділів. Відповідно, дає можливість вчасно ці об’єми підготувати та доставити в зону бойових дій. Процес отримання донорської крові та її компонентів медичними підрозділами сил безпеки та оборони складається з таких дій:

  • кожен медичний підрозділ визначає особу, відповідальну за замовлення донорської крові та її компонентів  (військові медики самостійно вирішують, як їм зручніше замовити кров — від бригади чи від окремих медичних підрозділів);
  • опорний центр крові комплектує необхідний обсяг донорської крові та її компонентів, а регіональний координатор забезпечує отримання, транспортування та розподіл відповідно до заявок.

Дисклеймер: Цей інформаційний матеріал підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданої від імені народу Сполучених Штатів Америки. Відповідальність за зміст цього інформаційного матеріалу, який необов’язково відображає погляди USAID, Уряду Сполучених Штатів Америки, несе виключно компанія ТОВ «Делойт Консалтинг» в рамках контракту №72012118C00001.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024