Чому виникає печія у вагітних?

03 Липня 2023, 16:15
Чому виникає печія у вагітних? Реклама 300
Чому виникає печія у вагітних?

Вагітність – це щасливий час у житті жінки, але одночасно можуть з’явитись неприємні відчуття. Одне з них печія. Не кожна майбутня мама страждає від печіння в грудині та горлі, але це досить частий симптом. Потрібно розібратися, чи нормально відчувати печію при вагітності і чому вона починається.

Печія на різних термінах вагітності

Печія у вагітних на ранніх стадіях – це нормально. Відчуття печіння в грудині та горлі не є ознакою відхилення чи хвороби, але якщо вона надто сильна, можна звернутися до лікаря. Фахівець порадить ефективний, а головне безпечний засіб, який полегшить стан. Лікар може порекомендувати препарат Ренні від компанії Байєр, він протягом кількох хвилин полегшує стан.

Симптоми печії під час вагітності та пов'язані з нею стану:

  • Печіння в грудях – найчастіше виникає відразу після їжі, але може тривати тривалий час після їди;
  • Біль у грудях – може бути спричинений пошкодженням стравоходу при частій печії, особливо різко проявляється при зміні положення тіла;
  • Печіння в горлі та кислий присмак у роті – коли кисле середовище шлунка піднімається високо стравоходом;
  • Кашель – він може бути викликаний печією через подразнення слизової оболонки у горлі;
  • Блювота може виникати внаслідок токсикозу під час перших місяців вагітності, а може, а може бути наслідком сильної печії.

Печія на ранніх стадіях вагітності пов'язана з низкою причин.

Причини виникнення печії у вагітних

На ранніх термінах причиною печії стають зміни організму під впливом гормону прогестерону.

Прогестерон

Він починає активно вироблятися та впливає на м'язи тіла, розслаблюючи їх. Під дією прогестерону сфінктер, який перекриває зворотний шлях вмісту шлунка в стравохід, також розслабляється. При переїданні, у лежачому положенні тіла або нахилах їжа та шлунковий сік легше долають розслаблене м'язове кільце, надходять у стравохід. Їхня підвищена кислотність подразнює незахищену слизову оболонку.

Специфічні уподобання в їжі

Під час вагітності багато жінок починають їсти більше солоної, кислої та гострої їжі. Оскільки той же прогестерон уповільнює травлення, така їжа довше залишається в шлунку. Якщо вона потрапляє через ослаблений сфінктер у стравохід, печіння буде ще інтенсивнішим.

Тиск на шлунок

На пізніх термінах вагітності плід, що росте, тисне на всі внутрішні органи, в тому числі на шлунок. Їжа з нього при тиску може підійматися високо стравоходом і викликати сильну печію.

Усі ці стани дуже неприємні, але характерні при вагітності. Якщо немає небезпечних ознак, таких як кров у калі, надто часте блювання, лікар, швидше за все, призначить засіб, який полегшує стан і заспокоїть печіння. Часто лікарі рекомендують використовувати таблетки Ренні при вагітності для зменшення печії. Препарат діє швидко та не має протипоказань для використання у цей період (крім індивідуальних).

***

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я. При використанні будь-якого лікарського чи медичного препарату, обов'язково ознайомтесь з інструкцією та проконсультуйтесь із лікарем.

Література

1. Richter J. E. (2005). Review article: the management of heartburn in pregnancy. Alimentary pharmacology & therapeutics, 22(9), 749–757. https://doi.org/10.1111/j.1365-2036.2005.02654.x

2. Baron, T. H., Ramirez, B., & Richter, J. E. (1993). Gastrointestinal motility disorders during pregnancy. Annals of internal medicine, 118(5), 366–375. https://doi.org/10.7326/0003-4819-118-5-199303010-00008

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024