Митники поста «Мукачево» сприяли ухиленню від сплати майже 4 мільйонів гривень податків

07 Червня 2023, 11:27
Митники поста «Мукачево» сприяли ухиленню від сплати майже 4 млн грн податків 488
Митники поста «Мукачево» сприяли ухиленню від сплати майже 4 млн грн податків

На Закарпатті у зловживанні службовим становищем підозрюють двох осіб – державних інспекторів митного поста «Мукачево», яких звинувачують у зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

Про це повідомляють у пресслужбі Закарпатської обласної прокуратури.

За даними слідства, посадовцям інкримінують причетність до тіньової оборудки з ухилення від сплати митних платежів. В ході розслідування встановили чотири випадки незаконного відкликання електронних митних декларацій, що дало змогу надалі застосувати преференції та оформити товари без сплати суб’єктами господарювання податків до держбюджету.

Загальна сума збитків склала майже 4 млн грн.

Попри наявні дані про те, що вантажі завезли в Україну до 1 квітня 2022, тобто до вступу в дію норм законодавства щодо пільгового розмитнення, підозрювані проігнорували явні ознаки порушення митних правил і не склали відповідні протоколи. Замість відмови в оформленні електронних митних декларацій, митники задовольнили заяви власника вантажу про їх відкликання. Це дало змогу змінити митний режим на «реекспорт» і повторно ввезти товар в Україну вже у пільговий період.

Подальше досудове розслідування здійснює Шостий слідчий відділ ТУ ДБР, розташованого у м. Львові, спільно з оперативниками ДБР. До суду подано клопотання про обрання підозрюваним запобіжних заходів і відсторонення від займаних посад. Встановлюють також інших посадових осіб, що можуть бути причетними до вказаної протиправної діяльності.

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024