Скандальне шоу: на українському телеканалі хочуть показати етер про зґвалтовану дівчинку

28 Березня 2023, 20:33
Ілюстративне фото 826
Ілюстративне фото

На 1+1 мало виходити ток-шоу про історію дівчинки з Закарпаття. Журналісти намагались хитрощами виманити в цей етер бабусю постраждалої, її батька і саму постраждалу. 

Про це розповідають журналісти Район.Мукачево.

Як з'ясувалося, адвокати Ілля Воробйов та Наталія Баранова запобігли участі у шоу родичам. Варто розуміти, що те, що відбуватиметься у прямому етері, може нашкодити психічному стану постраждалої, її майбутньому та інтересам в апеляційній справі, тому дівчинка та її батько участі в шоу не братимуть.

«У студію запросять експертів, яким дадуть подивитись відео тих злощасних подій. Потім ці експерти на свій власний розсуд будуть трактувати побачене для суспільства. Це дуже небезпечно. Ми не знаємо рівень цих експертів. І найголовніше: телеексперти не несуть кримінальної відповідальності за свої слова, на відміну від тих експертів, які залучаються в кримінальний процес», – розповідає правозахисник Масі-Мустафа Наєм.

Крім того, адвокат зауважує, що на шоу також запросили бабусю дівчинки разом з молодшими онуками. Вони хотіли, ймовірно, щоб бабуся відповідала на всю країну про те, чи бачила вона на відео зґвалтування, проте бабуся також не є експертом в розумінні кримінального процесуального кодексу.
«Можливо, у програмі будуть показувати «скрини» листувань невстановлених осіб із невстановленою особою. Але цими «скринами» очевидно можна буде дискредитувати потерпілу. Невідомо, чи відбувалася це листування взагалі й коли, однак, закони телевізійного жанру диктують умови та вимагають зобразити конфлікт. І конфлікт, безперечно, буде», – каже Масі-Мустафа Наєм.

Правозахисники просять глядачів шоу і суспільство бути пильним до своїх висновків і того, на чому вони ґрунтуються. Змагальність процесу в суді відрізняється від телешоу і дозволяє обом сторонам відкрити всі матеріали справи й показати, на чому ґрунтуються їх позиції. І тільки суд має вирішити, хто насправді в цій справі винний, і яке покарання має бути.

Нагадаємо, на Мукачівщині троє підлітків отримали умовний термін за сексуальне насилля над неповнолітньою дівчиною. Відповідний вирок судді Воловецького райсуду Оксани Софілканич обурив громадськість та спричинив справжній скандал у соцмережах. Жахливий злочин підлітки скоїли ще влітку 2021 року. Тоді двоє 15 річних та один 14-річний підлітки затягли 14-річну дівчинку до підвалу та вчинили сексуальне насилля.

Читайте також: «Ми всі тепер її мама»: юристки збирають докази зґвалтування школярки на Мукачівщині

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024