«Ми всі тепер її мама»: юристки збирають докази зґвалтування школярки на Мукачівщині

26 Березня 2023, 14:00
Ілюстративне фото 1332
Ілюстративне фото

Юристки розпочали збирати докази зґвалтування школярки на Мукачівщині: наразі є всі шанси на справедливу апеляцію.

Про це розповідають журналісти Район.Мукачево.

Історія розпочалася ще влітку 2021 року, коли троє неповнолітніх школярів із села Верхні Ворота, що на Мукачівщині, затягли 14-річну дівчинку до підвалу та вчинили сексуальне насилля.

Суддя Воловецького райсуду Оксана Софілканич винесла вирок у вигляді умовного терміну. Проте подібне рішення суду обурило громадськість, тому юристки Олена Пшенична та Роксоляна Гера розпочали збір доказів, аби оскаржити вирок.

Як зазначають правозахисниці, на початку розслідування справа класифікувалась як зґвалтування, проте під час суду її розглядали як сексуальне насильство без проникнення. 

«Ми з Ляною шукаємо кожну дійову особу цієї гидкої історії. Складаємо пазли й дивуємося щоразу, коли вони складаються. Наприклад, у дівчинки не було адвоката. А її законним представником була навіть не бабуся (нагадаю, саме вона виховує онуку, поки батьки на заробітках), а служба у справах дітей місцевої сільради, котра однією рукою представляла жертву в суді, а іншою писала позитивні характеристики її кривдникам, двоє з яких сини (та ну ви що, та не може такого бути) секретаря цієї ж сільради. І молодші брати сестри, що погрожувала журналістам «впливовим чоловіком», – розповідає Олена Пшенична.

Юристки також кажуть, що директорка школи по якій розповсюдили відео зі зґвалтуванням дівчини знала всю ситуацію, а зараз виправдовується апелюючи тим, що «та то ж на канікулах було, ми не знали». Крім того, класні керівники хлопців і шкільний психолог написали кривдникам позитивні характеристики. Мовляв, хлопці хороші, завжди були чемні, ростуть у повних родинах. До речі, всі ці позитивні характеристики у тексті вироку згадуються регулярно.

«А ще я сьогодні говорила з людиною, яка бачила це відео і спілкувалась з дівчинкою після цієї жахливої події. Так от на відео моя співрозмовниця бачила саме зґвалтування. «Це було звіряче знущання в неприродний спосіб», - сказала вона мені», – кометує юристка.

Правозахисниці обіцяють, що зроблять все, аби всі учасники цього ганебного знущання над дитиною: від неповнолітніх ґвалтівників, їхніх «мамок-рішал», вчительок, які викладають з дітей у вишиванках тризуби замість вчити, що ґвалтувати не можна, служби у справах дітей, сільради та судді відповіли за те, що вчинили.

«Я дуже хочу, аби ця дівчинка з села Верхні Ворота, де всі всіх знають, і де мало не в кожній хаті подивилися відео з насиллям над нею, щоби ця дівчинка знала, що вона не одна. І що ми всі тепер її мама. Та мама, яка перекусить горло кожному, хто її скривдив. А всі інші дівчатка, включно з моєю 16-річною донькою, мають побачити, що з ними так не можна. І що завжди буде колективний дорослий, який їх захистить», – переконливо запевняє Олена Пшенична.

Станом на сьогодні є всі шанси на справедливу апеляцію. Юристки дякують журналісту Віталію Глаголі за те, що «на Закарпатті вже нема жодного високого кабінету, де би про цю жахливу історію сьогодні не почули». І всім місцевим журналістам, які підхопили новину і вже готують репортажі з мальовничого села Верхні Ворота, де на дві тисячі мешканців не знайшлося жодної людини, яка би захистила дівчинку.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024