У Мукачеві розгорівся скандал через погані житлові умови для внутрішньо переміщених осіб

17 Березня 2023, 17:00
Фото житлових приміщень для ВПО 701
Фото житлових приміщень для ВПО

Внутрішньо переміщені особи скаржаться на старе приміщення, холод, плісняву, порушення вимог пожежної безпеки. 

Про це повідомляють в Офісі Омбудсмана України.

Працівники Офісу Омбудсмана здійснили перевірку умов проживання ВПО, для яких Мукачівська міська молодіжна громадська організація «САМЕРС» облаштувала місце перебування в приміщенні, що належить «Товариству сліпих України».

Там проживають 17 людей, серед яких шестеро дітей, пенсіонери, особи з інвалідністю.

Вони поскаржилися на нелюдські умови проживання:

  • будівля стара і потребує капітального ремонту;
  • немає централізованого опалення, тільки піч-буржуйка та обігрівачі. Температура повітря в кімнатах – 15-16 градусів, а в коридорах – не більше 10. Через це – висока вологість, на стінах і стелі пліснява;
  • кімнати в незадовільному технічному та санітарно-гігієнічному стані. Їх одночасно використовують для відпочинку, як кухню, для прання та зберігання дров. Тут же встановлено піч-буржуйку, що порушує правила пожежної безпеки;
  • в одній з кімнат мешкають люди різної статі та віку;
  • на всіх – один старий санвузол і душова, які до того ж в одному приміщенні, розділеному перегородкою;
  • недотримано і вимоги інклюзивності приміщень для осіб з інвалідністю: немає пандусів, спеціально обладнаної душової кімнати.

Враховуючи зазначене, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець наголошує, такі умови проживання внутрішньо переміщених унеможливлюють реалізацію їхнього права на гідний рівень життя, створюють загрозу для їхнього здоров’я.

Уповноважений звертається до Закарпатської обласної військової адміністрації та Мукачівської міської ради невідкладно розв'язувати питання з переселенням ВПО в інше місце з гідними умовами для проживання.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024