Обираємо ДБЖ правильно — головні поради

10 Січня 2023, 17:20
Обираємо ДБЖ правильно — головні поради 268
Обираємо ДБЖ правильно — головні поради

ДБЖ, який розшифровується як джерело безперебійного живлення, представляє собою компактну установку, яка «підстрахує» критично важливу техніку у разі раптового вимкнення централізованого електропостачання. Цей пристрій оснащений акумулятором, від якого короткий час і буде працювати підключене обладнання.

ДБЖ, або ж UPS, бувають різних типів, із різною місткістю батареї та функціоналом, тож до їх вибору варто підійти відповідально, аби отримати ті опції, які потрібні.

Суть та принцип роботи джерела безперебійного живлення

Цей блок є «посередником» між силовою розеткою і пристроєм-споживачем. Струм від загальної мережі потрапляє в ДБЖ, а далі — на підключену техніку. При цьому процес зарядки вбудованого акумулятора йде автоматично, тобто накопичується одразу після під’єднання до джерела струму. На це потрібно близько 8-24 годин, в залежності від місткості АКБ та стабільності подачі електрики. Так відбувається за нормальних умов. Якщо електропостачання вимикається, UPS автоматично починає подавати енергію від батареї. Її ресурс в більшості моделей складає 10-20 хвилин, а в більш потужних версіях може сягати 1-3 години.

Час автономної роботи розрахований приблизно, адже він залежить від потужності споживача і об’єму АКБ. Наприклад, для ПК блок може забезпечувати енергію 15 хвилин, а от для котла та ж модель підтримуватиме роботу максимум 5 хвилин. Через це ДБЖ і використовують переважно для малопотужних пристроїв: комп’ютерів, роутерів, телекомунікаційної техніки https://electrica-shop.com.ua/istochniki-bespereboynogo-pitaniya.

Як вибрати джерело безперебійного живлення?

Зробити вибір навіть у всьому розмаїтті моделей буде легко, якщо ви визначитеся з кількома параметрами. Перший з них — яку техніку плануєте підключати. Якщо в ній є чутливі мікросхеми, як у котла чи комп’ютера, вам потрібен UPS, що буде стабілізувати параметри вихідного струму. Також має значення, чи критичним для обладнання-споживача буде хоча б маленька затримка під час перемикання з основного джерела живлення на АКБ безперебійника. Наприклад, мережеве обладнання до цього не чутливе, а от стаціонарний комп’ютер все ж вимкнеться, а це значить, що ви можете втратити результати роботи, незбережені дані й ін. Обирайте ДБЖ по типу:

  • Резервний UPS. Пропускає через себе струм таким, як він є, коли є підключення до централізованої електромережі. Тобто напруга подається на споживача або від мережі, або від акумулятора безперебійника. Коли починається резервне живлення, струм має нормовані параметри. Перемикання між режимами миттєве. Тригером для цього є відсутність напруги або її критичне зниження. Цей тип підійде для мережевого обладнання або іншого малопотужного пристрою, який не має чутливої автоматики.
  • Лінійно-інтерактивні блоки. Принцип роботи в них аналогічний, як у резервних, однак всередині є модуль, який відповідає за стабілізацію струму. Від такого оснащення можна живити автономно котли, модеми і роутери, ноутбуки. А от стаціонарному ПК такі ДБЖ не підходять, оскільки в них є невеличка затримка при перемиканні між режимами.
  • Онлайн ДБЖ. Це найнадійніші та найзручніші пристрої. В них передбачений вузол, в якому проходить подвійне перетворення електроенергії. Спочатку всі його параметри доводяться до нормованих, а потім усуваються шуми і перешкоди. На виході буде струм високої якості, безпечний навіть для пристроїв з чутливими мікросхемами. Це кращий варіант для персонального комп’ютера, адже перемикання на живлення від АКБ моментальне. До того ж цей тип зазвичай потужніший, ніж інші, тому здатний підтримувати роботу домашньої техніки 2-3 години. Потужність буває від 1 до 10 кВт, тому саме онлайн ДБЖ можна придбати навіть для холодильника, однак не варто розраховувати на дуже довгий час автономної роботи. Це скоріше спосіб для того, аби встигнути «врятувати» харчі, переклавши в морозильну камеру чи використавши в їжу, щоб вони не зіпсувалися, коли закінчиться резерв UPS, а основне електропостачання ще буде відсутнє.

Також існують гібридні блоки з правильною синусоїдою. Вони забезпечують моментальне перемикання на резервне живлення та мають високу потужність — 1-6 кВт. В них час автономної роботи значно більший, як і здатність забезпечити живлення навіть декількох побутових приладів, включаючи потужні мікрохвильовки, електрочайники, морозильні камери.

Найкращим рішенням буде придбати окремі ДБЖ для конкретної техніки. Наприклад, онлайн UPS для персонального комп’ютера і котла, лінійно-інтерактивний — для ноутбука, резервний — для мережевого обладнання. Знаючи, який вибрати ДБЖ, ви забезпечите найважливішу техніку струмом, не втратите важливі дані, не будете ризикувати через некоректне вимкнення зіткнутися з поломкою пристрою.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024