Часи в англійській мові: просто про складні речі

01 Січня 2023, 12:35
Часи в англійській мові: просто про складні речі 912
Часи в англійській мові: просто про складні речі

Часи в англійській граматиці традиційно вважаються однією з найскладніших тем. Вони асоціюються зі зубрінням нудних схем та сумнівних правил. Ми готові довести, що все набагато простіше, ніж здається на перший погляд.

Шістнадцять, дванадцять чи три?

Деякі лінгвісти налічують в англійській мові 12 часів, інші говорять, що їх 16, а деякі називають цілих 24! Розбіжності у твердженнях можна пояснити тим, що багато фахівців вважать пасивний стан та чотири форми Future in the Past також різновидом часу.

Якщо ви бажаєте відвідувати офлайн курси англійської мови у Києві, запрошуємо до нашого освітнього центру, платинового партнеру Cambridge Assessment English.

Пропонуємо простіший підхід. В англійській мові, аналогічно з українською, є три часи: минулий (Past), теперішній (Present) та майбутній (Future). Хоча деякі спеціалісти скорочують їх кількість до двох, не визнаючи за майбутнім права вважатися окремим часом. Кожен час має чотири аспекти (або категорії), через що існує уявлення про «дванадцять англійських часів».

Поспішаємо вас заспокоїти, у 80% повсякденних розмов вам доведеться використовувати лише п’ять аспектно-часових форм — Present Simple, Present Continuous, Past Simple, Present Perfect та Future Simple. Варто приділити їм особливу увагу, а інші розглядати при необхідності.

Group / Time

Present

Past

Future

Simlpe

verb / verb + s

am / is / are

the second form

(regular / irregular)

will + verb

Continuous

am / is / are + verb + ing

was / were + verb + ing

will be + verb + ing

Perfect

have / has + the third form

had + the third form

will have + the third form

Perfect Continuous

have / has been + verb + ing

had been + verb + ing

will have been + verb + ing

Намагайтесь не просто завчати формули та таблички, а зрозуміти логіку утворення, вчіться сприймати положення подій у часі. Розгляньмо суть та значення кожної часової форми.

Групи часів, їх значення та особливості вживання

Simple

Часи цієї групи використовуються, тоді, коли не акцентується увага на додаткових факторах, а необхідно лише повідомити про якусь типову, регулярну подію чи факт.

Present Simple вживаємо у всіх випадках, коли мова йде про дію, яка повторюється постійно або не відбувається ніколи. Утворюється просто: зберігаємо порядок слів у реченні (підмет, потім присудок), а до дієслів третьої особи однини (he, she, it) додаємо закінчення -s. В питальних та заперечних реченнях використовуємо допоміжне дієслово do або does.

Past Simple допоможе розповісти про подію, яке вже минула. У стверджувальному реченні додайте закінчення -ed до правильного дієслова або використовуйте другу форму неправильного дієслова. Щоб заперечити щось або запитати знадобиться допоміжне дієслово did.

Якщо потрібно повідомити про майбутню подію вам на допомогу прийде Future Simple. Просто запам’ятайте вашого помічника will, та ставте його перед основним дієсловом у розповідних реченнях, використовуйте з часткою not в заперечних, або виносьте наперед у запитаннях.

Continuous

Групу Continuous легко впізнати по допоміжному дієслову to be і закінченню -ing. Ці часи вживаються, щоб підкреслити тривалість дії, розповісти про подію, яка почалась, але не завершилась (не буде завершена).

  • Present Continuous розповідає про те, що відбувається просто зараз, в момент мовлення.
  • Past Continuous нагадує, що певна дія тривала якийсь проміжок часу у минулому.
  • Future Continuous припускає тривалий процес у майбутньому.

Perfect

Група цих часів має спільну рису — крім основного дієслова в реченнях міститься допоміжне to have. Наголошується на завершеності дії та наявності конкретного результату. Якщо речення відповідає на питання «що зробив?» або в нього можна вставити щось на кшталт «вже», «щойно» або «нарешті» — сміливо використовуйте Perfect.

  • Present Perfect вживаємо, якщо подія сталась зовсім недавно або її результат має особливе значення на цю мить.
  • Past Perfect акцентує, що дія відбулась раніше іншої дії в минулому.
  • Future Perfect говорить, що дія буде здійснена в визначений час у майбутньому.

Perfect Continuous

Це своєрідна суміш двох попередніх груп часів. В реченнях є і to have, і to be, і основне дієслово із закінченням -ing. Описує події, що вже відбулися, відбуваються чи збираються відбутися протягом певного відрізка часу. Схема наступна: «на момент, про який йдеться, це триває вже стільки-то».

  • Present Perfect Continuous розповідає, що дія розпочалася в минулому і триває дотепер.
  • Past Perfect Continuous вказує на процес, який тривав певний час у минулому.
  • Future Perfect Continuous говорить про дію, яка розпочалася і триватиме до певного моменту в майбутньому.

Сподіваємося, наша стаття була вам корисною і полегшила вивчення часів. Більше інформації ви знайдете у статті нашого блогу: https://cambridge.ua/uk/blog/english-tenses/, а якщо хочете розглянути цю граматичну тему більш детально та досконало, приєднуйтесь до студентів Cambridge Education Centre!

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024