Як зберегти тепло у промислових приміщеннях

28 Грудня 2022, 19:40
Як зберегти тепло у промислових приміщеннях 430
Як зберегти тепло у промислових приміщеннях

Ситуація зі збереженням тепла у промислових приміщеннях потребує ефективних та економічно виправданих рішень. Доступні заходи, які можна вжити для цього:

  • утеплення стін, підлоги та стелі матеріалами з теплоізоляційними властивостями;
  • встановлення обігрівачів;
  • теплова електрична завіса біля дверей та вікон, які часто відкривають.

В утеплених виробничих цехах, складах та інших приміщеннях персоналу комфортно працювати. Це знижує рівень захворюваності та підвищує продуктивність. Сировину, готову продукцію та майно підприємства не псують холод та сирість, тому витрати на збереження тепла швидко окупаються.

Встановлення обладнання для обігріву

Якщо у приміщенні немає або недостатньо централізованого опалення, доцільно встановити електроприлади для обігріву. Вони мають кілька переваг:

  • компактні та мобільні, зручні у керуванні та обслуговуванні;
  • вартість обладнання та монтажу помірна у порівнянні зі стаціонарними системами опалення;
  • електроенергія коштує дешевше, можна самостійно регулювати її витрати.

Існує багато різновидів опалювальних пристроїв. Для невеликих приміщень або локального обігріву робочих місць найбільш підходять інфрачервоні обігрівачі. Вони випромінюють інфрачервоні хвилі, що нагрівають предмети та стіни, на які направлені. Перевага такого обладнання у швидкому нагріванні та повільному остиганні. Це дає можливість заощадити електроенергію. У інфрачервоних обігрівачів є ще одна особливість. Вони нагрівають простір біля підлоги, тому за наявності високих стель тепло не буде йти нагору. Якщо є потреба у обігріві великої площі, потрібно використовувати конвектори та теплові гармати.

Теплова електрична завіса, встановлена над вхідними дверима, не пропускає холодне повітря з вулиці та затримує тепло всередині. Вона також буде запобігати створенню протягів, потраплянню у приміщення бруду. Це обладнання ефективне у великих приміщеннях. Якщо дверні отвори занадто великі, розміщують декілька пристроїв поряд. Існують горизонтальні, вертикальні та універсальні теплові завіси. Вибір залежить від потреб в обігріві, розмірі та формі приміщення.

Заходи та матеріали для утеплення промислового приміщення

Ніякі системи опалення не допоможуть, якщо обігрівати вулицю. Тому заздалегідь варто вжити заходів, щоб втрати тепла були мінімальними. Якщо будівля стара або при будівництві не було передбачене належне утеплення, можна зберегти тепло за допомогою утеплювальних матеріалів.

Брезентові або ПВХ штори розміщують у дверних отворах, де не передбачені або відсутні двері. Вони захищають від протягів та допомагають зберегти тепло. Це також найлегший та найдешевший спосіб відокремити частину великого приміщення. Менший простір легше обігріти опалювальним пристроєм.

Вікна також можна закривати шматками щільної тканини. Якщо вони металопластикові, варто додатково наклеїти на скло термоплівку. У звичайних вікнах слід усунути щілини та замінити потріскане скло.

Для утеплення стелі використовують рулонні гідроізоляційні матеріали. Зміцнити тонкі стіни та усунути щілини можна теплоізоляційними матеріалами: пінопластом, мінеральною ватою, пінополіуретаном. Вибір конкретних заходів та матеріалів для утеплення роблять, виходячи з аналізу їх ефективності, потреб та бюджету.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024