Як вибрати сталь, що підійде для вашого ножа?

04 Грудня 2022, 12:35
Як вибрати сталь, що підійде для вашого ножа? 499
Як вибрати сталь, що підійде для вашого ножа?

Ні для кого не секрет, що сталь, з якої зроблений ніж, дуже впливає на його якість та здатність до використання. Багато хто з покупців знає про це, та бажає знати, з якої сталі виготовлено ніж, на який вони зараз дивляться.

Виробники ножів також добре про це знають. Тому більшість з них вказують марку сталі, з якої зроблений ніж, на помітному місці на боковій поверхні клинка.

Але ніж з якої сталі краще вибрати? Що взагалі означають ті цифри та літери на клинках? Цій великій темі і присвячена наша маленька стаття. Сподіваємось, вона хоч трохи вам допоможе.

Але спочатку…

Невелике попередження. Практика та теорія ножових сталей

Що треба усвідомлювати, коли купуєш ніж, орієнтуючись на марку сталі, з якої його зроблено?

Коли ви дивитесь на марку сталі ви мусите усвідомлювати, що хімічний состав сталі, це ще далеко не все. Дуже важливою річчю є термообробка сталі. Якість її гартування. Погано чи неправильно загартований клинок ніколи не видасть вам тих характеристик, що вам потрібні. Не будемо тут зупинятись на тонкощах процесу, але відмітимо, що у тому ж Китаї далеко не усі виробництва мають обладнання, що забезпечує якість та рівномірність термічної обробки ножових клинків. Тому й ніж з нібито якісної сталі може розчарувати вас, коли почнете його використовувати.

Але як ми можемо дізнатись, якою була якість термічної обробки? Знаходячись у магазині – майже ніяк. Тут може бути лише дві поради:

  1. Купуйте ножі лише у магазинах, яким ви довіряєте, або хоча б у тих, що мають політику повернення браку.
  2. Не купуйте ножі від невідомих виробників. Ви здивуєтесь, наскільки поганими можуть бути ноунейм ножі невідомого походження.

Короткий перелік найбільш поширених на нашому ринку ножових сталей

D2 – американська інструментальна сталь. Спочатку була розроблена для виробництва підшипників. Але потім отримала дуже широке поширення у ножовій індустрії. Міцна, доволі тверда, тому довго тримає гостроту ріжучої кромки та дозволяє зробити ніж досить гострим. За що її, власне, і цінують. Має досить великий вміст вуглецю, тому не є нержавіючою. Хоча деякий опір корозії все ж таки дає. Її інколи жартівливо називають напівнержавійкою.

При належному догляді ножі з D2 служать добре і довго.

Не сама дешева, але й не дуже дорога сталь. Так сказати, середній ціновий сегмент. За досить розумні гроші можна знайти гідний ніж з D2.

Останнім часом D2 часто використовують китайські виробники.

Sandvik (12C27, 14C28N та ін.) – нержавіюча сталь від шведської компанії Sandvik Stainless. Вважається досить чистою сталлю. Має дуже хорошу корозійну та ударну стійкість.

Ріжуча кромка клинків, зроблених з цих сталей, як правило, добре набирає гостроту, хоча і вкрай рідко заточується до оптимальної (на думку виробника сталі) ширини кромки.

Також, відмічено, що не усі виробники забезпечують клинкам з цієї сталі термообробку, що доводить їх до максимальних показників твердості.

Такі європейські виробники як Opinel, Mora, EKA роблять з Sandvik дуже гарні, практичні та недорогі ножі, які варті вашої уваги.

За складом Sandvik 12C27 дещо схожа на німецьку 1.4110 (з цієї сталі роблять відомі ножі Victorinox, хоча більшість сучасних Віксів зараз роблять з близької до неї 1.4116).

4.116 Krupp – є досить цікавою маркою сталі, у категорії недорогих. З неї часто виготовляють кухонні ножі та медичний інструмент. Як ми вже згадали, роблять з неї і всесвітньо відомі швейцарські ножі.

Сталь дуже добре пручається корозії, та доволі довго зберігає гостроту заточування. Стійка до зношування.

Також останнім часом використовується китайськими виробниками з тих, що класом повище.

420 сталь – доступна та дешева нержавіюча сталь. З цієї сталі роблять велику кількість дуже недорогих ножів. Неймовірно стійка до корозії. З цієї сталі часто роблять ножі для дайвингу.

Сталь доволі м'яка. Її ріжучу кромку дуже просто заточити (навіть без спеціального обладнання під рукою), але й затупиться вона доволі швидко. У різних обставинах це може стати як плюсом, так і мінусом.

Радимо уникати ножів (і тим більше, туристичних сокир) із 420-ої з занадто тонкими клинками. Завдяки в’язкості, вони можуть легко гнутися під час експлуатації.

440-ті сталі (440А, 440В, 440С) – ще одна американська нержавіюча сталь. У середині двадцятого століття була однією з найпоширеніших. Та й зараз ця сталь залишається досить непоганою (при дотриманні технології виготовлення та якісній термообробці). Сталь має більшу твердість ніж 420-та і все ще має непогану стійкість до корозії.

УВАГА! Китайські 440-ті та 420-ті сталі від невідомих виробників часто мають досить мало спільного з американськими сталями. Вони можуть відрізнятись навіть хімічним складом. Тому не радимо довіряти продукції безіменних китайських виробників.

S35VN, CPM 154CM, Böhler M390 – різні, але дуже якісні сучасні порошкові сталі. Перші дві – американські, третя – австрійська. Ножі з цих сталей виходять не дешеві, але, повірте, вони того коштують. Завдяки сучасним технологіям виробникам вдалось добитись в цих сталях дійсно чудового співвідношення таких характеристик, як твердість, пластичність, стійкість до механічних навантажень і опір корозії.

VG-10 – спеціально розроблена для ножепрому, одна з найкращих ножових сталей.

AUS-8 та AUS-10 – одні з найбільш популярних японських сталей, зважаючи на легкість обробки, догляду та невелику вартість. Найбільш прості та доступні, серед іншої «японщини».

8Cr13MoV, 8Cr14MoV, 9Cr14MoV – нержавіючі сталі китайського виробництва. Дуже і дуже непогані для свого цінового діапазону. Добре зберігають гостроту і легко точаться.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50