Захворювання, з якими не беруть в армію

01 Жовтня 2022, 12:45
Захворювання, з якими не беруть в армію 1960
Захворювання, з якими не беруть в армію

Набір до війська проводять, керуючись Законом «Про військовий обов'язок і військову службу». Одне з основних положень документа – той, кого призивають на службу, повинен бути придатним за станом здоров'я. При проведенні бойових дій кожен воїн на полі бою виконує свою функцію. Від того, наскільки якісно солдати й офіцери це роблять, залежить шлях до перемоги.

Хто може бути звільнений від служби в армії?

Повний список діагнозів, за якими призовники можуть бути звільнені від служби, можна побачити в Положенні про військово-лікарську експертизу в ЗСУ. В цьому документі детально розписані завдання медичної комісії та представлені хвороби, з якими не беруть в армію. Положення допомагає в кожному індивідуальному випадку визначити ступінь придатності конкретної людини для служби в ЗСУ.

Перелік хвороб представлений в таблиці, яка містить 86 статей. Якщо хвороба прогресує й спостерігаються значні порушення функцій, то таких пацієнтів не призивають. Помірне порушення робить призовників обмежено придатними у воєнний час.

Непридатними для військової служби є особи, що хворіють на туберкульоз, ВІЛ, кишкові інфекції, гепатити, тяжку онкологію та захворювання ендокринної системи. «Білий квиток» – документ, що звільняє від військового обліку, також отримують пацієнти з психічними розладами, хворобами органів дихання – емфіземою, астмою, хронічним бронхітом, пневмоконіозом тощо.

Від служби у війську звільняються люди з хворобами сечостатевих органів, шкіри, системи травлення, кісток, вадами зору та слуху. Виключенню з військового обліку підлягають призовники з серцевою недостатністю та гіпертонією (ІІІ стадія), варикозом, тромбофлебітом, емболією та ін.

 

Жінки яких професій мають стати на військовий облік

Рішення про взяття на облік жінок з потрібними для оборонного комплексу спеціальностями було прийняте до війни – Наказ Міноборони України від 11.10.2021р. №313. Цей документ містить список спеціальностей і суміжних професій, які зобов'язують жінок стати на військовий облік. Наказ набере чинності 1 жовтня 2022 р.

Це зважений та важливий крок, але не потрібно панікувати, військовий облік жінок – це не мобілізація. Військовозобов’язані жінки будуть перебувати в запасі ЗСУ. Зарахування жінок на військову службу здійснюється у добровільному порядку.

Всього документ містить 14 основних професій, військовому обліку підлягають жінки, які працюють у галузі:

  • IT-технологій;
  • медицини;
  • біомедичної інженерії;
  • метрології, географії, астрономії та фізики;
  • банківської справи, маркетингу, менеджменту та страхування;
  • поліграфії;
  • психології;
  • забезпечення армії.

Список включає назву професії та номер класифікатора.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024