Експерти розповіди, що робити, якщо ваш сусід знущається з тварин

18 Січня 2022, 09:02
Експерти розповіли, що робити, якщо ваш сусід знущається з тварин 701
Експерти розповіли, що робити, якщо ваш сусід знущається з тварин

Довести комусь, що сусід знущається у власній квартирі чи будинку з домашніх тварин – дуже складно. Експерти розповідають, що можна зробити у подібних ситуаціях.

Про це пишуть на сторінці UAnimals у фейсбуці.

Якщо ви зіштовхнулися зі знущанням тварин, то вам варто діяти наступним чином:

По можливості, зафіксуйте факт жорстокого поводження на фото- або відеозйомку (у яких умовах тварина знаходиться на подвір’ї або як чутно тварину біля квартири або через стіни у вашій квартирі).

Повідомте про випадки знущання представникам зоозахисних організацій, волонтерам, службам органів місцевого самоврядування.

Викликайте поліцію за номером «102». Якщо не приїжджає – залишайте скаргу за номером «102» або «0-800-50-02-02» і чекайте на патруль. Не будьте самі: долучіть сусідів, родичів, волонтерів.

Якщо власник відкрив двері, наполягайте на огляді та вилученні тварини.

Якщо тварина жива, не має ознак тілесних ушкоджень та каліцтва, працівники поліції за наявності доказів, уповноважені скласти протокол за статтею 89 КУпАП («Жорстоке поводження з тваринами») та вилучити тварину як об’єкт правопорушення до рішення суду про її конфіскацію.

Якщо тварина має ознаки тілесних ушкоджень, каліцтва, або є підстави вважати, що тварина мертва, наполягайте на виклику слідчо-оперативної групи (СОГ), проведенні огляду тварини та огляді житла (згідно статті 237 Кримінального процесуального кодексу України). 

У даному випадку вчинення замаху на кримінальне правопорушення (статті 299 ККУ «Жорстоке поводження з тваринами») і слідчий має право зайти у житло без рішення суду (рішення суду отримується після огляду).

Якщо власник не відчиняє двері, проте чутно крики та як над твариною знущаються, тобто, у вас є підстави вважати, що вчиняється злочин або замах на злочин, викликайте СОГ та заходьте у домівку, щоб припинити злочин або замах на злочин (це крайня необхідність: ви перешкоджаєте діям злочинця). 

У разі прибуття поліції – повідомте працівникам поліції про їх обов’язок припиняти злочини та право входити до житла для його огляду без рішення суду.

Якщо власник знущається над твариною, проте саме зараз нічого про це не свідчить, напишіть заяву про вчинення адміністративного правопорушення до райвідділку поліції або зверніться із заявою про злочин для встановлення обставин. \

У випадку бездіяльності поліцейських – оскаржуйте її до обласного управління поліції та/або до суду.

Фіксуйте на фото та відеозапис факти знущання, усі дії працівників поліції, власні дії, у тому числі, у разі крайньої необхідності.

В більшості випадків можна зіткнутися із байдужістю правоохоронців, але лише впевнені дії зможуть дати тварині шанс на порятунок і привести живодера до покарання.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39