Зміни клімату на сьогодні не мають аналогів в історії людства

09 Серпня 2021, 19:26
Зміна клімату 723
Зміна клімату

Новий звіт Міжурядової групи ООН з питань клімату не залишає сумнівів в тому, що люди відповідальні за глобальне потепління. В ньому, як вказує NYT, робиться висновок про те, що по суті весь зріст середніх світових температур з XIX століття був викликаний спалюванням викопного палива, вирубкою лісів і завантаженням атмосфери парниковими газами, такими як вуглекислий газ і метан.

Звіт був схвалений урядами 195 країн і заснований на більш ніж 14 000 досліджень.

У десятку найбільших джерел викидів парникових газів входять Китай, США, Європейський союз, Індія, Росія, Японія, Бразилія, Індонезія, Іран і Канада.

Як висвітлює інтернет-видання MIND, у  доповіді говориться, що зміни клімату на сьогодні не мають аналогів в історії людства. Останнє десятиліття стало найспекотнішим на планеті за 125 000 років. Світові льодовики тануть з безпрецедентною швидкістю, «принаймні за останні 2000 років». Рівні вуглекислого газу в атмосфері не були такими високими принаймні 2 млн років.

Рівень океану піднявся в середньому на 20 см за останнє сторіччя, а темпи підвищення подвоїлися з 2006 року. З 1950 року хвилі тепла стали значно гарячішими і тривалішими в більшій частині світу. З 80-х років минулого століття сплески сильної спеки в океані, яка може вбити рибу, морських птахів і коралові рифи, подвоїлися.

В останні роки вченим також вдалося встановити чіткий зв'язок між глобальним потеплінням і конкретними суворими погодними явищами. Багато з нових смертоносних екстремальних температур, які бачив світ «були б вкрай малоймовірними без людського впливу на кліматичну систему», йдеться в доповіді. Викиди парникових газів помітно посилюють посухи, зливи і повені.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024