У Свалявському центрі зайнятості розповіли про особливості працевлаштування неповнолітніх

07 Липня 2021, 18:35
Особливості працевлаштування неповнолітніх 308
Особливості працевлаштування неповнолітніх

Однією з найважливіших складових успішного соціально-економічного розвитку будь-якого суспільства є захист прав і свобод власних громадян. Особливе місце у цьому процесі займає охорона прав неповнолітніх, зокрема, захист їх трудових прав.

Про особливості працевлаштування осіб, яким ще не виповнилося 18 років, розповідають на сторінці Свалявської районної філії Закарпатського обласного центру зайнятості:

Українське законодавство встановлює низку спеціальних гарантій та пільг для неповнолітніх, виділяючи їх таким чином в окрему категорію особливих суб’єктів трудових відносин. Головні з них такі:

Згідно зі ст. 188 КЗпП, на роботу не можна приймати тих, кому менше 16 років. Як виняток – можна приймати 15-річних за згодою хоча б одного з батьків. Крім того, для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними 14-річного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

Неповнолітні працюють скорочений тиждень: 16-18-річні – 36 годин, 15-16-річні – 24 години, ті, хто старше 14 років, але не досягли 15 років, – теж 24 години, але працювати їм дозволяється лише під час шкільних канікул. При цьому оплата таким працівникам нараховується як за повний робочий тиждень (40 годин).

Не можна допускати неповнолітніх до важких робіт і робіт зі шкідливими умовами праці, підземних робіт (шахти, метрополітен) в нічну зміну, понаднормово, у вихідні та святкові дні, а також до робіт, що травмують дитячу психіку (наприклад, забій худоби, птиці).

Робота з тягарями у підлітків не може займати більше 1/3 робочого часу, тобто очевидно, що в вантажники їх навряд чи візьмуть. 14-річному хлопчикові заборонено підіймати більше 5 кг вантажу, дівчинці – 2,5 кг, 15-річним відповідно 12 кг і 6 кг, 16-річним – 14 кг і 7 кг, 17-річним – 16 і 8 кг. Для 15-річного підлітка, якщо його візьмуть підсобним робітником на будівництво – це відро води або три цегли за один раз, і то не довше, ніж протягом двох годин на день.

Відпустка неповнолітньому покладена 31 календарний день, а не 24 дні, причому в зручний для нього час. Також надається додаткова оплачувана відпустка для сесій і складання іспитів.

Звільнити тих, кому не виповнилося 18 років, можна тільки за згодою районної (міської) служби у справах дітей. Навіть якщо підліток не справляється із завданням, прогулює роботу.

Крім того, у нас не передбачене безкоштовне стажування, тобто роботодавець повинен сплатити стажисту, навіть не має досвіду роботи, зарплату не менше мінімальної.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024