Лісові господарства Закарпаття можуть укрупнити - із 19 в 6. Які є загрози для Мукачівського району

23 Березня 2021, 14:48
1992

Реформування лісової галузі Закарпаття повинне бути їй на користь. Це головна мета робочої групи, створеної із фахівців та посадовців органів місцевого самоврядування, представників деревообробної галузі задля розробки пропозицій до укрупнення лісових господарств області.

Про це зазначають на сайті Закарпатської ОДА 23 березня 2021 року.

В ОДА зазначають, що неабиякого резонансу набула інформація про укрупнення лісових господарств області із 19 існуючих до 6. 

Голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець 10 березня 2021 року на сайті відомства оприлюднив свою офіційну позицію і зазначив, що ефективність підприємства, яке веде господарство на площі 10-15 тисяч гектар, недостатньо висока, тому він вважає, що реформувати галузь необхідно. Укрупнення лісових господарств, на його думку, покращить економічні можливості лісових господарств та дозволить працівникам отримувати гідну заробітну плату.

На Закарпатті вирішили створити робочу групу, яку очолив перший заступник голови Закарпатської ОДА Мирослав Білецький, аби докласти максимум зусиль та запропонувати Державному агентству лісових ресурсів свій варіант реформи лісової галузі краю.

«Ми – закарпатці. І ми, як ніхто, знаємо специфіку області. Нам тут жити, а отже і дбати про ресурси краю. Ми зацікавлені в тому, щоб лісова галузь успішно розвивалася. Тому повинні розробити свій варіант укрупнення, щоб він був екологічно, соціально та економічно збалансованим, вигідним для регіону, відповідав потребам, запитам і можливостям новостворених лісових господарств», - сказав присутнім Мирослав Білецький.

Водночас заступник керівника робочої групи, заступник голови Закарпатської ОДА Іштван Петрушка звернув увагу на територіальний принцип формування нових лісгоспів, оскільки приналежність укрупненого підприємства до однієї адміністративно-територіальної одиниці – важливий фактор.

Депутат Закарпатської обласної ради з Мукачівщини Едгар Токар днями оприлюднив депутатське звернення до керівника Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства з проханням надати інформацію про перспективний план укрупнення лісових господарств.

За його інформацією «Воловецьке лісове господарство», яке зараз територіально відноситься до новоствореного Мукачівського району, можуть приєднати до «Міжгірського лісового господарства», яке належить до Хустського району.

Тому, зазначає Едгар Токар, такий підхід до реформування є нелогічним та не узгоджується із новим адміністративним поділом. Повноваження реорганізованих районних державних адміністрацій і районних рад поширюються на відповідну адміністративну одиницю - територію району. Окрім цього, внаслідок приєднання Держаного підприємства «Воловецьке лісове господарство» до ДП «Міжгірське лісове господарство», яке розташоване і здійснює свою діяльність у Хустському районі Закарпатської області, є ризик втрати податку на доходи фізичних осіб до бюджетів громад Мукачівського району.

У депутатському запиті народний обранець просить перевірити інформацію щодо об'єднання Воловецького та Міжгірського лісових господарств та у разі підтвердження цієї інформації, не допустити реорганізацію підприємств без врахування існуючих меж адміністративно-територіальних одиниць - районів Закарпатської області.

У Закарпатській облдержадміністрації  кажуть, що найближчі кілька днів учасники групи повинні напрацювати варіанти реформування галузі. Їх у подальшому представлять громадськості та запропонують Державному агентству лісових ресурсів.



 

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024