Закарпатці вчились проводити внутрішній контроль та аудит в територіальних громадах

27 Лютого 2021, 13:01
975

Як впровадити внутрішній контроль та аудит в територіальних громадах: відповідь знають експерти. Для громад Закарпатської, Львівської та Волинської областей відбувся семінар, який був присвячений внутрішньому контролю та аудиту в територіальних громадах.

Про це інформує 26 лютого 2021 року Закарпатський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою».

Він був покликаний ознайомити представників громад з інформаціями про особливості проведення зовнішнього аудиту в Україні та про кращі практики проведення внутрішнього аудиту та організації системи внутрішнього контролю.

Участь у ньому узяли представники місцевих фінансових органів та головних розпорядників коштів місцевих бюджетів з громад трьох областей.

Зауважимо, що традиційне уявлення про аудит передбачає, що це - перевірка з боку якогось контрольного органу за певною процедурою фінансової та господарської діяльності установи, підприємства чи організації. Та насправді, правильна побудова внутрішнього контролю та аудиту в громаді забезпечить збільшення надходжень до місцевих бюджетів, пошук резервів їх наповнення, покращення ефективності адміністрування податків і зборів. Це, своєю чергою,  можливо при здійсненні постійного аналізу витрачання бюджетних коштів і упередженні випадків їх нераціонального витрачання та неефективного управління майном громад.

«Тема заходу - украй важлива, особливо, під час становлення місцевих фінансових органів новостворених громад. Адже, забезпечивши правильну та систему роботу на початку, ми отримаємо стабільну роботу фінорганів з мінімальними порушеннями фінансового законодавства, що сприятиме ефективності використання бюджетних коштів», - зауважив радник Закарпатського РО Михайло Бундзяк.

З громадами працювали Оксана Колтик, директорка департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту Київської міської державної адміністрації та Віктор Мазярчук, радник голови Рахункової палати. Вони пояснили, що внутрішній аудит та контроль слугують своєрідними «лініями захисту» від зловживань та порушень, які  сприяють досягненню цілей стратегічних та операційних цілей тієї чи іншої організації, регламентуванню процесів та покращенню політики управління людськими ресурсами.

Цікаво, що управління ризиками спочатку з'явилося у США для внутрішнього контролю у приватних структурах, а потім поширилося по всьому світу.

Також під час впровадження внутрішнього контролю та аудиту в територіальних громадах не слід забувати й про важливість порядності та етичні цінності працівників певних структур.

Учасники семінару ознайомилися з основними етапами запровадження якісного внутрішнього контролю у територіальних громадах; організаційно-методологічними аспектами здійснення заходів внутрішнього аудиту; повноваженнями Рахункової палати України стосовно здійснення аудиту ефективності та фінансового аудиту; основними типами порушень, ідентифікованими аудиторами Рахункової палати в територіальних громадах тощо.

Детальніше обговорили:

  • - приведення систем внутрішнього контролю на місцевому рівні до вимог концепції COSO.
  • - зовнішній аудит як незалежний аудитор для територіальних громад;
  • - функціонування системи внутрішнього аудиту як елементу менеджменту в органах місцевого самоврядування;
  • - відповідні нормативно-правові акти тощо.

Додамо, що захід викликав справжній аншлаг та був насичений практичними кейсами та успішними практиками. Він запобіг уникненню низки помилок та додав нових знань фінансистам громад.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024