Депутати обласної ради підтримали ініціативу Едгара Токара

25 Лютого 2021, 16:00
1770

Депутатський запит щодо створення меморіального музею заслуженого художника України Золтана Шолтеса, який Едгар Токар направив голові Закарпатської обласної ради Олексію Петрову ще 8 лютого 2021 року, підтримали більшістю голосів.

Про це стало відомо 25 лютого 2021 року під час сесії Закарпатської обласної ради.

За словами, Едгара Токара, у січні до нього звернулися працівники Комунального закладу «Закарпатський обласний художній музей імені Йосипа Бокшая» Закарпатської обласної ради із проханням підтримати їх ініціативу щодо створення меморіального музею заслуженого художника України Шолтеса Золтана Івановича у місті Ужгород в будинку №16 по вулиці Кармелюка, де проживав художник.

Стапан Шолтес та Едгар Токар, Іван Маргітич та Святослав Туз
Стапан Шолтес та Едгар Токар, Іван Маргітич та Святослав Туз

В будинку, у якому пропонується створення меморіального музею на даний час проживає син Шолтеса Золтана Івановича, який, як зазначають заявники, також підтримує ідею створення меморіального музею. Функціонування меморіального музею потребуватиме фінансування в обсязі орієнтовно 500 000,00 грн. (п’ятсот тисяч гривень 00 коп.) на рік.

будинок Шолтеса
будинок Шолтеса

Запит Едгара Токара
Запит Едгара Токара

Запит Едгара Токара
Запит Едгара Токара

Напередодні сесії про підтримку ініціативи заговорив і голова обласної ради Олексій Петров, він зустрівся з сином Золтана Шолтеса Степаном та ознайомився із можливими експонатами нового музею.

Степан Шолтес та Олексій Петров
Степан Шолтес та Олексій Петров

На сайті Закарпатської обласної ради розповідають, що син Золтана Шолтеса, народний художник України Степан Шолтес привітно зустрів гостей та розповів про будинок батька. Він розповідає, що цей будинок у 1929 році для своєї сім’ї збудував професор Ужгородської гімназії Матей Ролейзек, який викладав образотворче мистецтво та геометрію. Після смерті Ролейзека віллу придбав адвокат Золтан Мошкович, від якого її купив Золтану Шолтес.

Майбутній музей містить чотири окремі зали, де окрім 40 робіт Золтана Шолтеса та полотен його сина Степана, можна побачити чимало цінних старовинних речей та творів інших знаних художників Закарпаття.

Серед цих робіт — портрет Золтана Шолтеса, який виконав його товариш Андрій Коцка.

Пан Cтепан каже, що ідея відкриття будинку-музею батька у нього назрівала вже давно, однак до її втілення перейшов після нещодавньої втрати дружини Світлани, коли у будинку лишився сам-один. Згодом продумав експозицію і подав заявку до Художнього музею. Там разом з колегами підготували матеріали до Департаменту культури Закарпатської ОДА. У разі, якщо депутати обласної ради підтримають ідею, має намір оселитися поруч у своєму садовому будиночку. Окремо слід звернути увагу і на вкрай незадовільний стан під’їзної дороги до майбутнього музею.

Степан Шолтес та Олексій Петров
Степан Шолтес та Олексій Петров

За задумом, після того, як депутати підтримають збільшення фінансування Закарпатського обласного художнього музею імені Йосипа Бокшая, на ці додаткові кошти буде відкрито нову філію, до якої буде введено дві штатні одиниці персоналу. Експозиційну площу художник має намір віддати в оренду за символічну ціну.

Обійстя Золтана Шолтеса може стати третім будинком-музеєм на Закарпатті після музеїв Андрія Коцки, що в Ужгороді на вулиці Винничній, 20 та квартири Федора Манайла на вулиці Другетів, 74.

Довідково
Золтан Шолтес (1909-1990) — Заслужений художник України, учень і товариш метрів закарпатського живопису Адальберта Ерделі і Йосипа Бокшая. Він увійшов до класичної спадщини українського образотворчого мистецтва через численні роботи, у яких відображено Закарпатя. Його роботи експонувалися у багатьох країнах Європи і світу. Золтан Шолтес вважається одним з найталановитіших послідовників реалістичної школи. Інтерес до творчості цього закарпатського митця зростає з року в рік.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024