В Україну сьогодні привезуть першу вакцину від коронавірусу. Що про неї відомо?

23 Лютого 2021, 13:00
457

Сьогодні зранку в аеропорт «Бориспіль» прибуде вакцина від коронавірусу. Це перша вакцина, яку отримає Україна.

Повідомляє 20 лютого 2021 року РБК-УКраїна.

До аеропорту «Бориспіль» будуть доставлені 500 тисяч доз вакцини AstraZeneca. Також найближчими тижнями надійдуть препарати ще двох виробників. Раніше Район.Мукачево писав про те, що на Закарпатті визначились, кого вакцинуватимуть від коронавірусу першочергово.

На сайті Міністерство охорони здоров’я в Україні оприлюднили інформацію, що 22 лютого вакцину проти COVID-19 Oxford/AstraZeneca для екстреного медичного застосування офіційно зареєстрували в Україні.

Вакцина розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанією AstraZeneca. Вакцину Oxford/AstraZeneca для екстреного застосування вже схвалила Всесвітня організація охорони здоров’я, також дозвіл на її використання дали Велика Британія, Європейський Союз та Індія. 

Вакцина, Oxford/AstraZeneca, що виробляється на потужностях Serum Institute (Індія) має локальну (торговельну) назву Covishield. Відповідно, вакцина Covishield, яка сьогодні прибуває до України, офіційно зареєстрована.

Oxford/AstraZeneca (Covishield) подали на реєстрацію до Державного експертного центру Міністерства охорони здоров'я 15 лютого. В Україні діє закон, який спрощує процедуру реєстрації вакцин від COVID-19 та скорочує її до п’яти робочих днів. 

Україна отримала інформацію від COVAX про постачання від 2,2 до 3,7 млн доз вакцин Oxford/AstraZeneca у І–ІІ кварталі 2021 року. Крім того, вакцина буде закуплена за державні кошти напряму у виробників. 

Україна також уклала додаткові прямі контракти на постачання вакцини від COVID-19, які розроблені за участю компаній AstraZeneca (Британія-Швеція) та NovaVax (США) і виробляються на потужностях Serum Institute (Індія).

 

Довідково:

Вакцина Oxford/AstraZeneca – це вакцина на платформі вірусного вектора без здатності до реплікації, яку розробив Оксфордський університет та британсько-шведська компанія AstraZeneca. Для повної імунізації потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів. Може зберігатися до шести місяців при температурі від +2 до +8 С.

 

 
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024