Шаччина очима закарпатських відпочивальників

12 Вересня 2021, 15:40
Шаччина очима закарпатських відпочивальників 1861
Шаччина очима закарпатських відпочивальників

Якось випала нагода познайомитися з представниками двох закарпатських сімей, які нещодавно відпочивали на Шаччині. Вони виявилися досить приємними веселими людьми та без упину пересипали розмову запальними «фіглями». 

Мені завжди було цікаво почути думку про нашу місцевість та її жителів від тих, хто побував тут вперше. Адже завдяки цьому починаєш переосмислювати та цінувати те, що давно стало буденним і звичним: красу природи, чисте довкілля, можливість безплатного відпочинку, гостинність та щирість людей і навіть тихий помірний дощ, – пише журналістка газети «Шацький край».

Мешканці села Жуково, що на Мукачівщині, дізналися про наш озерний край від знайомих, які приїжджають сюди чи не кожного літа. Тож вирушили й собі на пошуки нового та цікавого. Окрім цього, прагнули знайти затишне місце в екологічно чистій зоні.

«Ми теж проживаємо у селі, але ваша природа докорінно відрізняється від нашої. Вже при в’їзді на Шаччину одразу хотілося крикнути: «Вау!». Неймовірної краси ліси та озера, чисте свіже повітря і  тиша навкруги. Хоч у нас теж багато лісів, але вони не такі. А озеро, яке знаходиться неподалік села, дуже забруднене. Ваша природа сприймається зовсім по-іншому. Ми приїхали сюди не лише побачити щось нове та насолодитися плесом чудових озер, а й відпочити у спокої та затишку, забути про гуркіт двигунів підприємств», – ділиться враженнями Марина Бела. 

Пані Марина також розповіла, що у їхньому населеному пункті та поблизу нього, працює аж чотири виробничих підприємства. Тому сім’ї саме й оселилися у Шацьку, не лише через помірні ціни на житло, а й відсутність гамірних осередків. А наявність власного автомобіля дає можливість дістатися на відпочинок до будь-якого озера.

«Спершу відвідали пляж озера Велике Чорне, а далі вирушили до найбільшого та найглибшого озера України – Світязя. Воно, неначе море, з кришталево чистою водою. Оскільки ми любителі активного відпочинку, то із задоволенням купалися, засмагали, плавали на човні та гуляли. Намагалися побачити більше нового. Сподобалося, що навкруги чисто та затишно, а  перебування на пляжі – безплатне. Також вразили гостинні, щирі та порядні люди. У нас ось так просто біля магазину велосипед не залишиш, бо потім його доведеться по всьому світу шукати. І це стосується не лише предметів, а ось цього піску на пляжі та чудових  навколишніх лісів, – доповнює розповідь дружини Ярослав Бела.

За порадою місцевих закарпатці вирушили на риболовлю до села Пулемець. Адже місцева водойма підходить для цього якнайкраще,  і там також є можливість взяти на прокат човен та катамаран. Але, на жаль, у той день сильний вітер зруйнував усі плани і впіймати та поласувати рибкою  так і не вдалося. Сповна компенсувала їхню невдачу копчена риба, куплена у місцевих. Сподобалися жуковцям і наші смаколики.

«Ми теж пончики смажимо, але дешевші, а якщо серйозно, то у нас стільки начинки у випічку не кладуть. Мабуть, її ніде стільки багато не кладуть. Бо у наших пампухах мак чи ягоди, ой, як довго потрібно шукати» – продовжує розмову друг пана Ярослава.

Читайте також: «Озерна містерія»: на Шаччині відбувся транскордонний фестиваль

Але під час відпочинку не забували  вони й  про страви власної регіональної  кухні та варили свій улюблений бограч  ( угор. bogrács, богораш, богорош, мадярська юшка – перша страва угорської кухні, приготована із різних видів м'яса, паприки, помідорів, картоплі, моркви та спецій. – авт. ). Це найкращий варіант для пікніка у великій компанії : якщо основна маса українців готує шашлики, то закарпатці додають до основного «виїзного» меню ще й бограч, зварений у казанку на свіжому повітрі. Процес його приготування об’єднує людей та спонукає до спілкування.

«У приготуванні цієї страви  важливу роль відіграє композиція зі спецій, але, на жаль, у Шацьку не знайшлося ні соусу «Ерош Пішта»,  ні інших потрібних приправ. У нас значно масштабніший ринок, який працює щоденно, та значно більша кількість торговельних закладів, а отже – більший вибір продукції. Але яким би не вийшов бограч у Шацьку, головне, аби була позитивна атмосфера та весела компанія», – продовжує розповідати подружжя. 

Читайте такожФотограф з Шацька показав, як виглядає Світязь у відпустці

Дещо не поталанило відпочивальникам з погодою, адже за увесь період тижневої «відпустки» вона подарувала їм лише декілька теплих сонячних днів. Та мої нові знайомі запевняють, що відпочинок вдався, бо на Шаччині приємно проводити час за будь-яких обставин.

«Ми не зважали на дощ, адже він нехай і затяжний, проте  помірний  та тихий і аж ніяк не перешкоджає відпочинку. Бо в нас лише бувають швидкоминучі гучні зливи. У дощ, звичайно, хочеться спати, але будильник, що має  мелодію під назвою «Пончики, свіжі пончики!», аж  ніяк не дозволить довго дрімати.  Та все це добре, бо випічка підсолоджує життя, а отже, робить людей щасливішими», - додають на останок мої співрозмовники та обіцяють повернутися знову.  

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024